Hogyan hat az egyre terebélyesedő online világ a gyerekekre és a mindennapok valóságára?

forrás Prim Online, 2011. május 25. 18:06

Vajon egymást kizáró fogalom a párt és az erkölcs? Lehet-e a jelen döntéshozatalában a jövő generációi iránt érzett felelősségre hivatkozni? Hogy hat az egyre terebélyesedő online világ a gyerekekre és a mindennapok valóságára? Milyen erkölcsi szempontok vezérelhetnek egy alkotmányozási folyamatot, milyen képet mutat az új magyar alaptörvény? Mit kezdjünk a náci nézetekkel az iskolapadban? Ezekre és ehhez hasonló kulcskérdésekre kíván válaszolni az ELTE Társadalomtudományi Kara „Kulcskérdések a társadalomkutatásban – etikai dilemmák” címmel rendezett nagyszabású konferenciája 2011. május 26-27-én az ELTE Lágymányosi Campusán.

A kétnapos rendezvény során több tucatnyi előadó tárgyal olyan kérdéseket, amelyekbe nap, mint nap beleakad a kutató és beleakadnak a társadalom tagjai is mindennapi tevékenységük során. A rendezvény célja, hogy számba vegye azokat  az aktuális kulcskérdéseket, amelyekről  társadalomtudósoknak beszélgetniük, gondolkodniuk kell és érdemes.

A problémafelvetés mellett a konferencián megjelenik a társadalomtudományok legszélesebb spektruma kérdéseivel és válaszaival, így a szociális munkától kezdve a kulturális antropológián, közgazdaságtudományon, politológián át a szociológia tudományával bezárólag tematikájukban, módszerükben, megközelítés módjukban egészen különböző előadásokra kerül sor.

A programban az ELTE TáTK gyakorlatilag minden intézete képviselteti magát. Önálló kutatásokat már folytató, mesterképzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek és gyakorló kutatók, egyetemi tanárok, docensek osztják meg egymással és az érdeklődőkkel tapasztalataikat. A témák között szerepel a politikatudomány, a pedagógia és az online kutatások viszonya az etikával, ismertetésre kerülnek diszkriminációtesztelés, kisebbségkutatás során szerzett tapasztalatok, gyilkosság vádjában elítélt rabok vizsgálata, illetve mikroközösségekben végzett terepmunka során felmerülő kérdések is. Az előadók között olyan szakmai körökben elismert nevek szerepelnek, mint Csepeli György, Örkény Antal, Barna Ildikó, Fokasz Nikosz, Majtényi Balázs és Lányi Gusztáv.

A konferencia nyilvános. A szervezők minden érdeklődőt várnak akár egy-egy kiválasztott előadásra is.

A rendezvény teljes programja elérhető az ELTE TáTK honlapján. További kedvcsinálóként az ELTE TáTK Facebook, valamint Youtube oldalán az előadók ajánlják előadásaikat, a sociomater.hu weboldalon pedig interjút olvashatnak a rendezvény egyik szervezőjével.