Görögország a Deutsche Telekommal tárgyal az OTE eladásáról

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 27. 10:53

A görög kormány a német Deutsche Telekomhoz fordult, hogy kezdjen tárgyalásokat a balkáni ország távközlési cégében még meglévő állami tulajdonrész megvásárlásáról.

A görög pénzügyminisztérium azt közölte csütörtökön, hogy a tárca vezetője levélbe kérte fel a Deutsche Telekom igazgatótanácsát a tárgyalások megkezdésére.

A levél az után fogalmazódott meg, hogy a görög kormány az OTE távközlési cég megmaradt állami tulajdonhányadának az eladásáról döntött. A görög kormány hétfőn jelentette be, hogy akár már júniusban csökkenti jelenleg 16 százalékos részesedését a távközlési cégben.

A Deutsche Telekom jelenleg az OTE 30 százalékos tulajdonosa. Az OTE a Balkán legnagyobb távközlési vállalata, közel 30 ezer embert foglalkoztat Görögországon kívül Albániában, Bulgáriában, Romániában és Szerbiában.

Az OTE állami tulajdonrészének eladása része a kormány 50 milliárd eurós privatizációs programjának. Ennek keretében értékesítik egyebek között a Hellenic Postbank postavállalat és részben a pireuszi, valamint a szaloniki kikötőt, magánosítják továbbá a PPC áramszolgáltatót, valamint az EYDAP athéni, illetve az EYATH szaloniki vízszolgáltatót.