Google: valószínűleg kínai hackerek támadták meg az ügyfeleket

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 3. 09:52

A Google szerint valószínűleg Kínából támadták meg hackerek a cég több száz ügyfele - köztük magas rangú amerikai kormánytisztviselők, kínai emberjogi aktivisták és újságírók - internetes postafiókját a közelmúltban.

Az ismeretlen elkövetők - akik vélhetően a Santung (Shandong) tartománybeli Csinan (Jinan) városban lévő számítógépekről indították a támadásokat - jelszavak megszerzésével megpróbálták feltörni és nyomon követni a szóban forgó Google-ügyfelek levelezését, de a cég felfedezte és elhárította ezeket a támadásokat - közölte szerdán blogján a világ legnagyobb internetböngészési szolgáltatást nyújtó cége. A bejelentés több mint egy évvel azt követően történt, hogy a Google Kínát vádolta meg egy ellene elkövetett hackertámadással. A mostani közléssel a cég alighanem további feszültségeket kelt maga és Peking között.

 "Nemrég arra lettünk figyelmesek, hogy összegyűjtenek felhasználói jelszavakat, valószínűleg adathalászati céllal. Úgy tűnik, hogy ezzel a felhasználók emailjeinek tartalmát akarták kikémlelni - olvasható a cég vállalati blogján. Az akció magánszemélyek százait érinthette, többek között magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőket, kínai politikai aktivistákat, ázsiai (főként dél-koreai) hivatalnokokat, a katonaság tagjait, valamint újságírókat.

 A Google az esettel összefüggésben nem nevezte meg nyíltan a kínai kormányt, és nem tett említést az elkövetők lehetséges motivációiról sem. Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az efféle, kínai eredetű támadások - mondta Bruce Scheiner, a BT telekommunikációs cég vezető biztonságpolitikai tisztviselője. Már mintegy öt éve tisztában vagyunk avval, hogy Kína jelentős kémtevékenységet folytat a világhálón - tette hozzá a szakértő.

 A keresőóriás 2010 januárjában jelentette be, hogy felhagy korábbi gyakorlatával, és kínai szájtján a továbbiakban nem tiltja le azokat a tartalmakat, amelyeket a pekingi kormány elfogadhatatlannak tart. A cég azért döntött így, mert korábban illetéktelen behatolók kínai emberi jogi aktivisták levelezései után kutattak a Google szerverein.

 Csinanban van a kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyik felderítési irodája és annak műszaki főiskolája, amelyet az amerikai hatóságok összefüggésbe hoztak a tavalyi hackertámadással.