Még egy hónap van az internetes sajtótermékek bejelentésére

forrás Prim Online, 2011. június 3. 14:13

Június 30-án jár le az internetes sajtótermékek nyilvántartásba vételének határideje - tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lapunkat. Az internetes sajtótermékek nyilvántartásba vételét az NMHH hivatala végzi.

Az internetes sajtótermékek, azaz az internetes újságok és hírportálok nyilvántartásba vételéről az új médiatörvény rendelkezik. A jogszabály értelmében a január 1-jén, azaz a törvény hatálybalépésekor már működő internetes sajtótermékeket legkésőbb 2011. június 30-ig be kell jelenteni az NMHH-nál.

 Azoknak a kiadóknak, amelyek nyomtatott sajtótermékeiket már korábban bejelentették a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál, de a lapot internetes formában is elérhetővé teszik, az internetes változatot az NMHH hivatalánál kell nyilvántartásba vetetniük.

 Ha az internetes sajtótermék 2011. január 1. után kezdte vagy kezdi meg működését, a kiadónak a tevékenység megkezdését követően hatvan nap áll rendelkezésre az NMHH-nál történő bejelentési kötelezettség teljesítésére. A hatóság minden esetben 15 napon belül nyilvántartásba veszi az internetes kiadványt.

 A médiatörvény újítása, hogy a sajtótermék közzétételének nem feltétele a nyilvántartásba vétel, azaz a közzététel e nélkül is megkezdhető - olvasható az NMHH közleményében.

 A nyilvántartásba vételhez szükséges nyomtatványok - a többi között az összeférhetetlenségi nyilatkozat és a szükséges meghatalmazások - az NMHH honlapjáról tölthetők le.