Görögország 10 százalékot ad el a Deutsche Telekomnak az OTE-ból

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 7. 08:01

Görögország 10 százalékos állami részesedést ad el az OTE Telecom távközlési vállalatból a Deutsche Telekomnak (DT) mintegy 400 millió euróért.

A tranzakció lebonyolítása után a görög államnak 10 százalék plusz egy szavazata marad. A Deutsche Telekom részesedése 40mszázalék plusz egy szavazatra nő.

A Deutsche Telekom 2008-ban vásárol 30 százalékos részesedést angörög cégben. Akkor arról is megállapodás született, hogy a görögnállam további 10 százalékkal csökkentheti tulajdonhányadát, amit elsőkét a Deutsche Telekomnak kell felajánlani.

Az OTE közel 50 százaléka nemzetközi és görög intézményi befektetők tulajdonában van.

Az OTE a Balkán legnagyobb távközlési vállalata, közel 30 ezer embert foglalkoztat Görögországon kívül Albániában, Bulgáriában, Romániában és Szerbiában.

A cég állami tulajdonrészének eladása része a kormány 50 milliárd eurós privatizációs programjának. Ennek keretében értékesítik egyebek között a Hellenic Postbank postavállalatot és részben a pireuszi, valamint a szaloniki kikötőt, magánosítják továbbá a PPC áramszolgáltatót, az EYDAP athéni, illetve az EYATH szaloniki vízszolgáltatót.

MTI