A Vidanet felkészülten várja az új távközlési törvényt

forrás Prim Online, 2011. június 7. 14:17

Új távközlési szabályokat vezetett be az Európai Unió 2011. május 25-étől, amelyek szélesebb jogokat biztosítanak a fogyasztóknak a telefon, a mobil és az internet használatával kapcsolatban. Bár az ezzel összhangban álló magyar törvényt valószínűleg csak hetek múlva tárgyalja az országgyűlés, a Vidanet felkészült a változások bevezetésére.

Az új uniós előírások elsődleges célja, hogy nagyobb verseny alakuljon ki a távközlési piacon, ugyanakkor nagyobb jogbiztonságot nyújtson a fogyasztók számára. A számhordozásra például egy nap alatt kell majd lehetőséget biztosítani a fogyasztóknak, emellett hatékonyabb védelmet kell nyújtani a kéretlen levelek ellen, és az internetes sütik (cookie-k) felhasználási módját is szigorúbban szabályozzák majd. Ugyanakkor az előfizetői szerződésekben tájékoztatást kell nyújtani a minimális szolgáltatási minőségről, az adatforgalom-irányítási módszerekről és az egyéb korlátozásokról.

Az új előírások várhatóan nem hoznak nagy változásokat, mivel többségüket a gyakorlatban már alkalmazzák a távközlési vállalatok. Ilyen például az a most életbe lépett uniós szabályozás, amely szerint a szolgáltatók maximum 24 hónapos hűségidővel köthetnek szerződést, de kötelesek 12 hónapos konstrukciót is kínálni a szolgáltatóváltás megkönnyítésére.

Magyar törvény – még készülőfélben

Az uniós előírásokat a hazai törvényhozásnak kell átültetnie a magyar gyakorlatba. Az új szabályozás tervezetét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rövid határidővel megküldte véleményezésre a szolgáltatóknak és szakmai szervezeteknek, így a Vidanet számára is. Ennek megfelelően a módosított távközlési törvényről legkorábban hetek múlva szavazhat az Országgyűlés. „A hírek alapján több ügyfelünk érdeklődött az európai rendelkezések bevezetéséről. A Vidanet számára kiemelten fontos, hogy megfeleljünk a törvényi előírásoknak, ezért fokozott figyelemmel követjük a szabályozás változását, így felkészülten várjuk az új törvény megszületését és hatálybalépését. A változásokról természetesen ügyfeleinket haladéktalanul értesíteni fogjuk” – mondta Sátor Csaba, a Vidanet Zrt. vezérigazgatója.