IPv6 Világnap: a Magyar Telekom is csatlakozott a holnapi akcióhoz

forrás Prim Online, 2011. június 7. 18:45

A Magyar Telekom és leányvállalata, a KFKI is csatlakozik a tartalom- és internetszolgáltatók által világszerte meghirdetett IPv6 Világnaphoz. A 2011. június 8-i nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva a Telekom már tartalmakat is nyújt IPv6-on, illetve budapesti Adatparkjaiban biztosítja az ott üzemelő szerverek számára az IPv6-on keresztüli kapcsolódás lehetőségét is.

Több világszerte ismert tartalomszolgáltató - köztük a Google, a Facebook és a Yahoo - egy világméretű tesztet hirdetett 2011. június 8-ára, ez a World IPv6 Day, azaz az IPv6 Világnap. A kezdeményezés célja, hogy az információs társadalom érintett szereplőit arra ösztökélje, hogy mielőbb felkészüljenek az internetforgalmat kezelő hálózati protokoll, az Internet Protokoll (IP) 4-esről (IPv4) 6-osra történő (IPv6) verzióváltására. Az internetezők és az általuk használt eszközök számának robbanásszerű növekedése következtében 2011 elejére elfogyott az internetezéshez jelenleg használt, IPv4 címzési technológiában kiosztható kb. 4,3 milliárd lehetséges cím. Ennek egyik következménye az lehet, hogy nem lehet majd új eszközt csatlakoztatni az internethez. Az IPv6 bevezetése azért szükséges, mert az internet hosszú távú növekedése csak az IPv6 által elérhetővé váló, végtelennek tűnő címtérben biztosított.

A tesztet meghirdetők és a kezdeményezéshez csatlakozó tartalom- és internetszolgáltatók az IPv6 Világnapon az általuk biztosított internetes oldalakat (Google, Gmail, Google Map, Youtube, Facebook) IPv6-on is elérhetővé teszik az internetezők számára. A szakértői vélemények és előzetes tesztek alapján nem várható, hogy a teszt napján tömeges probléma lép fel az internet használata során.

A Magyar Telekom 2011. június 1-jétől lehetővé teszi hosting ügyfelei számára az IPv6-os címen keresztül történő kapcsolódást budapesti Adatparkjaiban. Ennek segítségével az itt üzemelő szerverek IPv6-os címet is kaphatnak a jelenlegi IPv4-es mellett.

Emellett a Magyar Telekom tartalmai, a www.telekom.hu, a www.t-home.hu, a www.t-mobile.hu, a www.t-systems.hu, a www.kfkizrt.hu, a www.origo.hu és a www.iwiw.hu oldalak részben elérhetők lesznek már IPv6-on is.

A téma iránt érdeklődő ügyfelek továbbra is igénybe vehetik a 2009-ben indított IPv6 teszt szolgáltatást ADSL és GPON hozzáférési technológiákon, amennyiben az otthoni hálózatuk felkészült az IPv6 protokoll kezelésére. A vállalati ügyfelek pedig a KFKI bemutatótermében kapnak lehetőséget az IPv6 technológia tesztelésére, tanulmányozására.