Egyesíti kisméretű LCD gyártását a Toshiba és a Sony

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 8. 07:46

A Toshiba és a Sony mobil készülékekben használt kis- és középméretű folyadékkristályos kijelző (LCD) gyártásának integrálását tervezi.

Az egyesülés célja Japán versenyképességének növelése lenne a dél-koreai és tajvani konkurenciával szemben, állami pénzek bevonásával. Az állami Innovation Network Corporation of Japan befektetési alap finanszírozásával a közös vállalat már az idén megalakulhatna a Toshiba Mobile Display Co. és a Sony Mobile Display Corp. vállalatok összevonásával.

A DisplaySearch amerikai piackutató cég adatai szerint 2010-ben a Toshiba 9 százalékos, a Sony 6 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a kis- és középméretű LCD kijelzők világipacán, ami a negyedik és hetedik helyet biztosította számukra a rangsorban. A piaci részesedés puszta összeadásával a közös vállalat a világelső rangjára tenne szert, megelőzve a Sharpot.

A mobiltelefonok és a mobil számítástechnikai eszközök iránt rohamosan növekvő keresletnek köszönhetően az LCD gyártásban a kis- és középméretű panelek piaca néz a legnagyobb növekedés elé. Az éleződő világpiaci árversenyben a japán gyártók elveszítették nyereségeiket a tévékészülékekhez szükséges nagyméretű LCD panelek piacán, ezért vagy felhagytak a gyártással, vagy lecsökkentették gyártási kapacitásukat. A kis- és középméretű LCD panel gyártásban azonban megőrizték versenyképességüket.

A Toshiba új üzemet is tervez építeni az Apple iPhone készülékeihez szükséges panelek gyártására, a Sony pedig a Seiko Epson Corp. egy üzemének megvásárlásával növelte termelési kapacitását.

MTI