Új Intel nagy teljesítményű asztali processzorok érkeznek

Széll Zoltán, 2011. június 11. 15:47

Az Intel Corporation Core i7 sorozatú asztali mikroprocesszorai a legnagyobb teljesítnényű lapkák a piacon már több éve. Ez az irányzat a jövő évben is folytatódik, mivel a következő generációs „high-end” Sandy Bridge-E kódnevű mikroprocesszorok szintén Core i7 márkanéven kerülnek piacra. (Bár az Intel hivatalosan ezt még nem erősítette meg.

Az Intel 2011 második felében érkező asztali mikroprocesszorai jelenleg Sandy Bridge-E néven ismertek és valószínűleg megtartják a Core i7 márkanevet, és nem Core i8 vagy Core i9 néven lesznek kaphatók. Az Intel úgy véli, ha az új processzorokat a jól bevált Core i7 néven vezeti be, akkor a felhasználók tudni fogják, hogy ezen a néven „Extreme” kiterjesztéssel nagy teljesítményű mikroprocesszort kapnak. Az Intelnek valószínűleg több különböző motivációja van a jól bevált márkanév megtartására.

A világ legnagyobb lapkagyártója a tervek szerint 2011 negyedik negyedévében három különböző lapkát vezet be: két teljesen „reteszeletlen” modellt hatmaggal, 15 MB és 12 MB L3 gyorsítótárral, 3,30 GHz-es és 3,20 GHz-es órajelsebességgel, továbbá egy négymagos modellt 10 MB L3 gyorsító-tárral és 3,60 GHz frekvenciával. A szórakoztató-osztályú mikroprocesszorok négycsatornás memóriavezérlőt tartalmaznak és Intel X79 lapkakészletet tartalmazó alaplapot igényelnek LGA2011 csatlakozóaljzattal.

Az Intel jelenleg kapható Core i7-990X Extreme Edition processzora hat CPU magot és 12 MB L3 gyorsító-tárat tartalmaz, és 3,46 GHz-es órajellel dolgozik. Ez a sebesség a Turbo Boost technológiának löszönhetően 3,73 GHz-ig növelhető. A 3,30 GHz-es órajelet használó Sandy Bridge-E lapka maximális sebessége Turbo Boost technológiával 3,90 GHz-ig növelhető. A Sandy Bridge-E sorozatú lapkák a jelenleg használt, előző generációs  Westmere architektúrán alapuló lapkáknál, azonos órajel használata mellett 30 százalékkal nagyobb teljesítményre képesek. Teljesítményük indirekt módon jelzi, hogy a hatmagos lapkák versenytársai lesznek a nyolcmagos AMD FX-sorozatú „Zambezi”processzoroknak, amelyek az új „Bulldozer” architektúrán alapulnak.

Az Intel belső becslése alapján a 2011 második felében a Sandy Bridge E-sorozatú mikroprocesszorok a piacra szállított asztali lapkák 1-2 %-át teszik ki. Ezzel szemben 2011 második felében a „főfolyam” PC-kben használt Sandy Bridge lapkák az asztali piacra szállított mikroprocesszorok felét képviselik.

Az Intel nem kommentálta a hírt.