Nagy adatbázisok - innovatív lekérdezések

forrás Prim Online, 2011. június 11. 15:58

Ezzel a címmel rendez konferenciát és Meet Off összejövetelt a Magyar Információbrókerek Egyesülete (MIBE). A tanácskozás, amely a sorban a 11. MIBE szimpózium, az adatbázisok lekérdezésének üzleti, technikai, tudásmenedzsment és közösségi vonatkozásait veszi górcső alá.

Az előadók felvetik: hogyan lehetséges az, hogy Az USA Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatala (National Oceanographic and Atmospheric Administration) gigantikus adatbázisa ugyan elérhető az interneten, a tonhalhalász vállalkozások mégsem veszik igénybe. Felhasználják ugyanakkor annak a vállalkozásnak a weboldalát, amely ugyanezen adatokat megszűrve, könnyen érthető formában kínálják. Vagy a Weather Channelt nézik, amely ugyanezen megszúrt adatokat a tévén közli. Nincs itt valami szemléleti és gyakorlati nézőpont-különbség a felhasználók és a web-kreátorok között?

Mikulás Gábor MIBE elnök előadás-előzetesében rávilágít: kihívást jelent a hagyományos, robusztus és ellenőrzött tartalmakat kínáló adatbázis-aggregátoroknak (Ebsco, Factiva, Dialog, Elsevier stb.) az internet egyre kényelmesebb, és szellemi pezsgést vonzó felülete. Ezek a cégek sem vonhatják ki magukat a 2.0-ás eljárások hatása alól, melyben az érték-előállításhoz szolgáltató és használó egyaránt és tervszerűen járul hozzá. A jelenség előzménye pl. a connect and develop eljárás (Procter & Gamble), melyben a nagyvállalat a kutatásfejlesztésének több mint 50%-át helyezi a vállalaton kívülre. Neves eljárás az Apple-store (Apple) is, melyben a lelkes fejlesztők a cég népszerű felületén tehetik közzé alkalmazásaikat. A közösségi szoftverek üzleti modelljének kialakulásának lehetünk tanúi. A vállalat felületet és piacteret biztosít használóinak, vagy bármely érdeklődőnek. Az így bevonható kapacitás jóval nagyobb, mint a mozgósítható belső fejlesztői csapat. A fejlesztők az együttműködés által referenciához és bevételhez is juthatnak.

A konferenciáról részletesen: www.mibe.info