Átokfölde az iPad alkalmazások között

Vértes Judit, 2011. június 13. 15:34

T.S. Eliot egyik legrejtélyesebb, legösszetettebb és legjelentősebb alkotása a „The Waste Land”, magyar fordításban az Átokfölde, vagy Puszta ország. A vers a háború után szétesett Európát mutatja be, a hangok, nyelvek és kultúrák kakofóniájában. Az új multimédiás iPad alkalmazás segítségével talán közelebb juthatunk a vers megértéséhez.

A verset 1922-ben adták ki Ezra Pound szerkesztésében. Az első világháború utáni tűnődés a nyugati civilizációk sorsáról. A versben kelta legendák, középkori történetek elevenednek meg. Eliot több oldal jegyzetet készített a vershez.

A Touch Press által létrehozott The Waste Land iPad alkalmazás segítségével a vers egyes soraihoz fűzött magyarázatokat, értelmezéseket is megjeleníthetjük, meghallgathatjuk a verset különböző művészek és előadók, köztük maga T.S. Eliot előadásában is, megnézhetjük az eredeti kéziratot, Ezra Pound jegyzeteit. Interjúkat hallgathatunk, ahol irodalomtörténészek, költők, köztük Seamus Heaney és Jeanett Winterson beszélnek a műről. Az alkalmazás tartalmaz egy képgalériát is.

Bár az alkalmazás angol nyelvű, hasznos lehet az irodalom érettségire készülésnél, vagy kiselőadás készítésénél, vagy egyszerűen kellemes kikapcsolódást nyújt a költészet szerelmeseinek.

„Egy marék porban az iszonyatot megmutatom neked”

(Vas István fordítása)