Szabad kommunikáció a világban

Vértes Judit, 2011. június 13. 18:48

A New York Times tegnap megjelent cikke szerint Afganisztánban egy 50 millió dolláros projekt keretében építenek olyan független mobilhálózatot, melyet a tálibok nem tudnak kikapcsolni. A Palisades elnevezésű program keretében a katonai bázisokon hoznak létre  telefontornyokat. Egy másik árnyék-hálózat kiépítése folyik az Észak-Korea határában elrejtett mobil készülékek segítségével. A készülékekkel kínai telefontornyokhoz csatlakozva tudnak kommunikálni.

A hálózatok célja olyan függetlek kommunikációs csatornák létrehozása, mely a központi rendszert megkerülve bonyolítja le az információcserét. Az ötlet az Internet Egyiptomban történt eseményekben játszott szerepe kapcsán született, illetve az egyiptomi kormány azon lépése, hogy lezárhatta az internetet és a kommunikációs csatornákat, megakadályozva ezzel az információk szabad áramlását.

Az újságcikk emlékeztet arra, hogy hidegháború idején a Voice of America volt az a rádió csatorna, mely segítette az információ áramlását olyan országokban, ahol nem volt sajtó- és szólásszabadság. A 21. században a független internet és a mobil technológia segítheti a cenzúra megkerülését.