Kibertámadás a spanyol rendőrség számítógépes rendszere ellen

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 14. 17:02

Kibertámadást hajtott végre a magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport vasárnap hajnalban a spanyol rendőrség honlapja ellen, megtorlásul azért, mert a rendőrök pénteken őrizetbe vettek három feltételezett számítógépes kalózt.

Rendőrségi forrásokból hétfőn vált ismertté, hogy hajnali 2 órakor néhány percre sikerült blokkolni a rendszert. Az Anonymous az interneten vállalta magára a támadást, jelezve, hogy azért okozott üzemzavart, mert "békés tiltakozókat" tartóztattak le.

A spanyol rendőrség pénteki jelentése szerint az Anonymous spanyolországi csoportjának a vezetői akadtak horogra, ezt azonban a társaság cáfolta, mondván, hogy nincsenek is vezetői, nem szervezett csoportot alkotnak, a rendőrök három olyan polgárt vettek őrizetbe, akik saját gondolataikat fejezték ki. Az internetes támadás egyébként a tiltakozás békés megnyilvánulása, akár az ülődemonstráció - fűzte hozzá az üzenet.

Az Anonymous azt állítja magáról: azért küzd, hogy a világháló továbbra is nyitott hely maradjon, amely mindenki számára cenzúra nélkül elérhető.

A spanyol rendőrség szerint azonban az Anonymous sejtekbe tagozódott független hackerekből áll, és számos összehangolt támadást hajtott már végre. A "kíbergerilláknak" sikerült már elérhetetlenné tenniük néhány órára a Visa és a MasterCard hitelkártyacégeket. Emellett összehangolt támadást indítottak azok ellen az internetes cégek ellen, amelyek letiltották pénzügyi szolgáltatásaikról a WikiLeakset, hogy megakadályozzák adománygyűjtését.

MTI