Hatékonyabb internetes adatvédelem csak a felhasználók képzésével érhető el

OTS - Cégvonal, 2011. június 15. 09:05

A felhasználók adatai akkor lesznek igazán biztonságban, ha maguk az internetezők is tudatosabbak lesznek a saját "digitális értékeik" védelmét illetően - fogalmazott Herczog Edit a Business Softver Alliance által szervezett brüsszeli internetbiztonsági napon kedden.

A képviselő egyetértett azzal, hogy az 1995-ös adatvédelmi irányelv felülvizsgálatra szorul, hiszen nemcsak egyre többen és egyre többet, de egyre mélyebben használják az internetet és a digitális
technológiákat: egyre fontosabb személyes adatok keringenek a neten percről-percre. Az európai fogyasztók és vállalatok élvezni kívánják a digitális korszak előnyeit, és ennek érdekében hatalmas mennyiségű adatot hajlandóak áruba bocsátani. "Az európai növekedés érdeke, hogy ne az adatok forgalmát csökkentsük, hanem a biztonságot növeljük" - véli a képviselő.

Herczog szerint a technológiai fejlődés, a jogszabályok szigorítása és az üzleti kultúra változása csak a mérleg egyik serpenyője. A másik a felhasználók tudatosságának javítása: a mind fiatalabb korban elindított internettudatossági képzések jelenthetik az adatbiztonság zálogát. Éppen ezért a képviselő mielőbb kerekasztalt kíván kezdeményezni a magyarországi érdekcsoportokkal - mind felhasználói mind szolgáltatói oldalról - egy az iskolarendszerben is helyet kapó internetbiztonsági képzési program kidolgozásáról.

OTS