Kovács Attila díjat kapnak ősszel a legjobb informatikai újságírók

forrás: Prím Online, 2011. június 15. 11:06

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) az idén közösen hirdeti meg "Az év informatikai újságírója" díjat, amelyet a Prím Online közelmúltban elhunyt kiváló hírszerkesztőjéről, Kovács Attiláról neveztek el.

A három szakmai szervezet a Kovács Attila-díjjal az idén olyan újságírót kíván elismerni, aki 2010-ben és 2011-ben írott cikkeivel sokat tett az infokommunikáció népszerűsítéséért, átfogó képet adott az információs társadalom életminőséget javító képességeiről, adottságairól, felhívta a figyelmet az új lehetőségekkel járó, új típusú veszélyekre, illetve beszámolt a modern infokommunikáció mindennapi életre gyakorolt hatásairól. A díjra jelöltek között szerepelhetnek a nyomtatott, az online és az elektronikus (TV, rádió) média képviselői, így akár bloggerek is. A kiírók 2011. szeptember 30-ig várják a jelöléseket a díjra az NJSZT honlapján. A szakmai szervezetek mellett várják az olvasók, az újságíró kollégák, köztük a korábbi díjazottak jelöléseit is.

 

A legjobb IT-újságírókat 2005. óta díjazzák, korábban Dojcsák Dániel (SG.hu), Hirschler Richard (HVG Háló), Kovács Olivér (Klubrádió), Simon S. András (Figyelő), Fülöp Hajnalka (Népszabadság), Sági Gyöngyi (Világgazdaság), Sziebig Andrea (IT-Business), Dezső András (hvg.hu), Mallász Judit (IT Business), Gerényi Gábor (Index), Vértes János Andor (prim.hu), Bodnár Ádám (hwsw.hu) és Mester Sándor részesültek ebben az elismerésben. Alföldi István már Kovács Attila halálát követő napokban felvetette azt az ötletet, hogy ez a díj a jövőben viselje a kiváló hírszerkesztő nevét, s ez a hír - afféle "kovácsattilás" friss hírként, még meg nem erősítve, de mindenki mást megelőzve - el is hangzott Attila búcsuztatásakor a Farkasréti temetőben tavaly novemberben. A hír most nyert megerősítést: 2011-től az informatikai újságírói díj - amelyet immár három szakmai szervezet hirdet meg - Kovács Attila nevét viseli.

 

Kovács Attila először vívóként ért el világhírnevet, majd - szinte teljesen újrakezdve életét - a 80-as évek elején informatikai újságíró lett a Számítástechnika című havilapnál. A lappal együtt az 1986-ban megalakult Computerworld Informatika Kft-hez került, ahol a hírlevél műfaj magyarországi meghonosítását kapta feladatul.  Alapító tagja a Prím Kiadónak, szerkesztette és kiadta a nyílt rendszerekkel foglalkozó OpenX hírlevelet és a telekommunikációról szóló TávLapot.  Ezt követően a Monitor hetilap főmunkatársa lett, 1996. óta pedig a Prím Online hírportál vezető szerkesztője, újságírója volt.

 

A Kovács Attila díj odaítéléséről hét főből álló bíráló bizottság dönt, amely a kiírók képviselőiből, valamint kommunikációs szakemberekből áll:

                                                                                                         

Bőgel György, professzor – CEU Business School (a bizottság elnöke)

Lenhardt Anita, ügyvezető partner – LWp Kommunikáció

Mester Sándor – Infotér Egyesület, elnökségi tag

Miltényi Gábor, főmunkatárs – NJSZT

Papp Péter, alelnök – IVSZ

Dr. Rétfalvi Györgyi, főiskolai tanár – BKF, Kommunikációtudományi Intézet

Sali Róbert MBA, informatikus

 

 

A Kovács Attila díjat 2011. november 24-én, az V. Digitális Esélyegyenlőség Konferencián adják át az elmúlt év legjobb informatikai újságíróinak.