Új 1 terabájtos Samsung merevlemezes meghajtó noteszgépekhez

Széll Zoltán, 2011. június 18. 16:09

A Samsung Electronics a héten bevezette az ipar első 2,5 hüvelykes merevlemezes meghajtóját noteszgépekhez, 1 TB kapacitással és 9,5 mm-es magassággal. Az előző 1 TB-os, 2,5 hüvelykes meghajtó 12,5 mm magas.

Az új Samsung Spinpoint M8 meghajtó két 500 GB-os tányért tartalmaz, amelyeken a legújabb generációs függőleges rögzítési technológiával 636 Gb/hüvelyk2 sűrűséggel rögzíthetők az adatok. A nagy területi sűrűséget az AFT (advanced format technology) használata biztosítja, amely emeli az egységnyi területen tárolható adatok sűrűségét és lehetővé teszi a hatékony és hagyományos adattárolást. A komponensek csökkentett száma (pl.: lemezek, fejek) lehetővé tették a sebesség növelését mintegy 7%-kal és az energiafelvétel csökkentését megközelítően 8%-kal.

A meghajtó jellemzői az 5400 rpm tengelyforgási sebesség, a 8 MB gyorsítótár és a soros ATA-300 határfelület. A gyártó szerint a meghajtó átlagos késleltetési ideje 5,6 ms. Az új merevlemezes meghajtó energiahatékonyságára jellemző a 2,2 W olvasó/író, a 2 W beállási idő, a 0,7 W tétlen és a 0,2 W készenléti energiafelvétel. A Spinpoint M a zajszint minimalizálásához magába foglalja az EcoSeek és a NoiseGuard technológiákat és védelmi rendszere a leesésből és egyéb külső fizikai hatásokból származó károk ellen óvja.

Az 1 TB-os Spinpoint M8 merevlemezes meghajtó már nagy tömegben készül és az egész világon kapható. A termék ára 129 dollár.