"Árnyékinternetet" fejlesztet ki Washington az elnyomó rendszerek ellen

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 21. 08:59

Az amerikai kormány elrendelte egy olyan "árnyékinternetes" és egy olyan független mobiltelefon-hálózat kifejlesztését, amelyek elnyomó rendszerekben a kormányzati ellenőrzéstől függetlenül működhetnek - írta a The New York Times.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy a közel-keleti és az afrikai országokban a másként gondolkodók széles körben alkalmazzák az internetet, a közösségi oldalakat és a mobiltelefonokat, a kormányzat pedig megpróbálja korlátozni, vagy kémkedésre
felhasználni ezeket a rendszereket.

Az egyiptomi hatóságok februárban, a szíriaiak pedig júniusban kapcsoltatták ki az internet-szolgáltatást. Az amerikai külügyminisztérium az ilyen fellépéssel szemben az úgynevezett "bőröndös internet"-megoldást támogatja. Ennek lényege, hogy az elnyomó országokba becsempésznének egy bőrönd nagyságú berendezést, amely nagy területen lehetővé tenné a vezeték nélküli internetes kommunikációt.

Egy másik projekt célja, hogy a tálibokat megakadályozzák a mobiltelefonos hálózat manipulálásában. Ennek eszközei az amerikai bázisokon felállított antennák lennének.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy februári beszédében az internetezés szabadságát  "korunk egyik nagy kihívásának" nevezte. Az amerikai külügyminisztérium szerint az "árnyékkommunikáció" lehetőségének létrehozása a szólás szabadságának és az emberi jogoknak a biztosítása, nem pedig a kormányok megdöntése.

MTI