A Heineken Balaton Sound-on fesztiválozik az ACE Telecom

Vértes Ádám, 2011. június 21. 18:15

Az ACE Telecom öt különböző, magas rendelkezésre állású hálózattal készül a Heineken Balaton Sound internet kapcsolatának biztosításához. A nagy szabadtéri fesztiválok internet szolgáltatója a Balaton-parti rendezvény sikeres lebonyolításához nélkülözhetetlen hálózatot a váratlan helyzetekre, az extrém körülményekre és a várhatóan nagyszámú fotó- és videó feltöltésekre készíti fel.

Az ACE Telecom, a nagy szabadtéri fesztiválok internet-szolgáltatója megkezdte a nyári rendezvények előkészületeit. A hazai internetes cég idén is olyan események adathálózatát építi ki és üzemeli be, mint a VOLT Fesztivál, a Heineken Balaton Sound és a Sziget. Az óriási tömegeket megmozgató rendezvények sikere nagyban múlik a garantált,  rendkívül magas rendelkezésre állású rendszer megbízható működésén.

„A Heineken Balaton Sound esetében is, olyan hálózat kerül kialakításra, amely ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek és extrém leterheltség mellett is működőképes. A teljes hálózat felépítésére mindössze 5-6 nap áll rendelkezésünkre és a szabadtéri fesztiválokra jellemzően, semmilyen infrastruktúrára nem támaszkodhatunk. Sőt, a Sound hálózatának helyzetét még tovább bonyolítja, hogy a fesztivál területén nincsenek a kábelek rögzítésre alkalmas állványok – amelyet általában akár egy fa vagy egy oszlop is helyettesíteni tud -, ezért a terület közepén elhelyezkedő végpontokat csakis rádiós úton tudjuk bekötni”- mondta Farmosi Attila az ACE Telecom ügyvezetője.

A Zamárdi szabad strand több mint 100 000 m2 területén megszervezett rendezvényen egy 2 km hosszúságú optikai kábelen gigabit sávszélességű hálózat épül ki. A mikrohullámú betáplálás Balatonfüredről érkezik meg a Zamárdi parton kialakított vezetékes gerinchálózatra, amelyről vezetékes kapcsolattal vagy rövid rádiós szakaszokkal látják el a rendezvényhelyszíneket internet szolgáltatással. Az Ethernet hálózat és az összesen 40 végpont kiépítéséhez megközelítőleg 6-7 km kábelre lesz szükség. A követelményekhez alkalmazkodva kizárólag a legjobb minőségű berendezések állnak szolgálatba, amelyek segítségével a meghibásodások valószínűsége nullára csökkenthető. A hibalehetőségek kiküszöbölését emellett, egy hálózatmonitorozó rendszer és egy 24 órás helyszíni felügyelet is támogatja.

A Heineken Balaton Sound zökkenőmentes levezényléséhez öt külön alhálózatot alakítanak ki:

● Beléptető alhálózat: a szervezők beléptetést menedzselő szerverének – mely egy fesztiválon kívüli helyszínen található - elérése a beléptetési, a jegyértékesítési és az akkreditációs pontokon
● Internet alhálózat: Internet szolgáltatás a rendezvényhelyszínek számára. Szimmetrikus, magas sávszélesség garanciájú internet hozzáférési lehetőség, rugalmasan paraméterezhető sávszélességekkel és VoIP telefonálási lehetőséggel.
● Limiter (hangnyomás szabályozó) alhálózat: a programhelyszíneken és a nagyobb zenés szórakozó helyeken elhelyezett hangnyomás mérését és szabályozását végző berendezések összekötése a fesztivál területén elhelyezett felügyeleti központtal
● IP kamera alhálózat: a látogatók biztonságát garantáló biztonságtechnikai kamerák képeinek hálózatba kapcsolása és egy pontos átadása a felügyeleti központban
● VoIP telefonhálózat: a szervezők számára biztosított stabil internet alapú vezetékes telefon – az URH rádiós rendszer mellett –, amely az információ gyors és hatékony eljutását segíti elő a központi felügyelethez.