Firefox 5.0: biztonságosabb, de érdemjegye még nem ötös

forrás Prim Online, 2011. június 21. 16:36

Mintha a Firefox 4 késlekedését akarta volna behozni, a Firefox 5 nem csak, hogy elkészült a beigért három hónap alatt de a mára tervezett premier előtt egy nappal már letölthetővé is vált az új böngésző. Igaz csak egy darabig, tegnap késő estétől ma délig újra akadozott az elérhetőség, most viszont már sok helyen szabadon hozzáférhető, akár a letoltes.com-ról is letölthető.

 

Ha felületesen szemléljük, alig veszünk észre mélyreható változást a négyessel szemben. Azonban az, hogy nem nőtt számottevően az új szolgáltatások száma, vagy nincs drámai változás a régiekben, nem jelenti azt, hogy ne dolgoztak volna keményen a Mozilla Alapítvány fejlesztői. Egy böngésző verzióváltásánál nem is az a lényeg, hogy a külcsin változzon, hanem az, hogy a motorháztető alatt történjen meg az a néhány nem túl látványos csere, javítás, amitől az új verzió gyorsabb lesz, okosabb és biztonságosabb.

A Firefox 5 gyorsabb, okosabb, biztonságosabb a Firefox 4-nél, és sok tekintetben a vetélytársaknál is. A memóriafelhasználás takarékosabb, erősebb a HTML5 támogatása, tunigoltak valamicskét  a Javascript-motoron is, a teljesítmény érezhetően nőtt. Ez el is várható a mai böngésző-háborúban, miképp az is természetes, hogy mint minden ma született báránynak, még az ötös Firefoxnak is vannak gyengeségei, ahhoz például, hogy Adobe Reader X-zel megnyisunk egy pdf-et a böngészőben, meg kell várnunk az első frissítést,  és a Gmail is jobban érzi magát egyelőre a Google Chrome-jában.

Nem is kapkodnánk el a váltást a négyről az ötre, ha nem szólnának emellett a biztonság növelése érdekében elvégzett fejlesztések. Úgyhogy aki beéri a jeles osztályzatot inkább csak később megcélzó, ma még inkább négyes körüli szintet képviselő Firefox 5-tel, az akár át is linkelhet a letoles.com-ra.