Az NMHH a mobil-előfizetők érdekeinek védelméről

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 23. 09:00

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felügyeleti és szabályozási jogosítványaival élve kívánja elérni, hogy a szolgáltatók csökkentsék az előfizetői díjakat a következő három évben a mobilszolgáltatások piacán; hatósági ellenőrzési eszközein túl többek között a szolgáltatók által fizetendő frekvenciadíj fajlagos csökkentésével is ösztönzi őket a jobb ár-érték arányú szolgáltatások nyújtására - közölte az NMHH szerdán.

A Népszabadság szerdai számában megjelent összeállítás szerint tíz év óta először emelkednek a mobiltelefon tarifák, pont azelőtt, hogy hatályba lép a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság rendelete a
nagykereskedelmi hívásdíjak csökkentéséről. A "Beárazták a különadót?" című cikk szerint augusztus 19-én a Vodafone emeli egyes díjtételeit, míg a T-Mobil és a Telenor májusban már megtette ezt.

Az NMHH közleménye ismerteti: az előfizetői díjakhoz kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítások ellenőrzése a hivatal 2011-es piacfelügyeleti tervének is kiemelten fontos része. A hatóság folyamatosan vizsgálja a szolgáltatók díjmódosítási eljárásainak
jogszerűségét, és a mostani módosítással kapcsolatos eredményekről is mielőbb tájékoztatja majd a közvéleményt.

A hatóság a közlemény szerint piacelemzési határozatokkal szabályozza a szolgáltatók egymás közötti kapcsolatát, elszámolását, így a nagykereskedelmi mobil hívásvégződtetési díjakat is. Szabályozói jogosultsága alapján az NMHH a következő három éven belül fokozatosan több mint felével tervezi csökkenteni ezeket a díjakat, aminek - az Európai Unió céljaival megegyezően - az előfizetői árak csökkenésében is meg kell majd jelennie.

Az NMHH nemcsak direkt felügyeleti és szabályozói intézkedéseket alkalmaz, hanem ösztönzi is a szolgáltatókat az előfizetők érdekeinek szolgálatára. Idén tavasszal jelent meg az NMHH elnökének azon díjrendelete, amely a mobilszolgáltatók által a frekvenciák használatáért fizetendő díjak fajlagos csökkentésén keresztül hosszú távon pozitív hatással lesz a szolgáltatói díjcsomagok ár-érték arányára, valamint megteremti a lehetőséget a hatékonyabb műszaki és technológiai fejlesztésekre, és így új szolgáltatások bevezetésére is - emlékeztet a közlemény.

MTI