Üzembe helyezték a MÁV távközlési üzemeltetését támogató új rendszerét

MTI Sajtóadatbank, 2011. július 1. 09:39

Üzembe helyezték a MÁV Zrt. távközlési üzemeltetését támogató, 350 millió forintos beruházással kialakított új rendszerét csütörtökön a budapesti távközlési főnökségén.

A régi rendszert Mosóczi László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese állította le, az újat Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkára indította el.

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy az informatikai rendszer átadása mérföldkő a MÁV modernizálásában, európai színvonalat képvisel, és lehetővé teszi az eddigi papír alapú adminisztráció átvitelét elektronikus formára.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Digitális Megújulás Cselekvési Tervben meghatározott fő célokat, az esélyegyenlőség megteremtését, a versenyképesség növelését, az átláthatóságot szolgálja a MÁV új rendszere, amely erősíti a cégcsoportnál az üzleti szemléletet, költséghatékony működést tesz lehetővé, és növeli az utasok biztonságát.

Mosóczi László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az új rendszer összefogja a vasúti közlekedés fontos területeit, és biztosítja az egységes távközlési felügyeleti rendszer megvalósulását, gyors hibaelhárítást tesz lehetővé.

A MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese beszámolt arról, hogy három évvel ezelőtt született meg a döntés a rendszer kialakításáról, ezt követően két fordulós közbeszerzési eljárást indítottak, 2009 decemberében a legkedvezőbb ajánlatot adó  NETvisor Zrt. nyerte el munkát. 2010-ben kötötték meg a megvalósítására szóló szerződést, 2011 áprilisában megkezdődött a fejlesztés teszt- és próbaüzemelése.

Az MTI kérdésére válaszolva Mosóczi László elmondta, hogy a 350 millió forintos beruházáshoz még további 40 millió forintos költség társul, amely a GSM-R rendszerhez való kapcsolódást teszi majd lehetővé. A tervek szerint egy éven belül a központi adatbázist minden szakszolgálat feltölti, és ekkorra valósulhat meg a papír alapú adminisztráció teljes elektronizálása.