Jól debütált a fesztiválkártya a VOLT-on

Tóth Bálint, 2011. július 2. 10:20

Hasznos újdonság, hogy idén a Szigetes rendezvényeken belül csak készpénzmentes fizetési lehetőség van az árusító helyeken. A VOLT Fesztivál első napján, kedden 10 ezer látogató használta zökkenőmentesen a Metapay Fesztiválkártyát, amely használói számára könnyebbé, s gyorsabbá teszi a fizetést. A 18 évnél fiatalabbak alkoholvásárlási lehetőségét megszűntetni próbáló karszalag bevezetése azonban - tapasztalataink szerint - nem érte el célját.

Nagy tömeget vonzó fesztiválon először működött élesben a Metapay Fesztiválkártya, amely a készpénzmentes fizetést teszi lehetővé a 19. VOLT Fesztiválon. A látogatók egy műanyag kártyát kapnak, s az arra feltöltött összeget költik a rendezvény során: a terminálokhoz érintett kártyák segítségével kerül kifizetésre a vásárlás.

A Metapay szolgáltatása képes arra, hogy alkalmilag létrehozott, nem állandó helyszínen megteremtsen egy virtuális, kártyás fizetési rendszert, amely az adott időszakban folyamatosan képes kiszolgálni több tízezer embert, s lebonyolítani több százezer tranzakciót.

A Fesztiválkártya a világon egyedülálló, ebben a formában sehol másutt még nem használt, innovatív termék. Teljesen magyar fejlesztés eredménye, amely a készpénzmentes fizetési szolgáltatás egyik legeredetibb, s legkiforrottabb megoldása.

Más fesztiválokon – Magyarországon éppúgy, mint a nyugati világ nagy hírnévnek örvendő fesztiváljain – ugyan egyre inkább terjednek a készpénzmentes megoldások, de azok még mindig jellemzően papírból készült kuponokra épülnek, fix, előre meghatározott értékkel. A kártya azonban egy bonyolult informatikai rendszerre támaszkodva tetszőleges értékű feltöltéssel, azonnali fizetési lehetőséget biztosít a kártyán keresztül és tetszőleges értékű áru vásárolható vele.

A tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy valóban hasznos újdonságról van szó, ami segíti a fesztiválozókat, és az árusoknak is egyszerűsödik a dolga, hiszen csak be kell ütni az összeget egy terminálba, és a vásárló azonnal fizethet, nincs várakozási idő. Az esetek nagy kis százalékában a kártya olvasása során hibát is tapasztaltunk, de ez nem jelent semmiféle veszélyt a "számlánkra" nézve, mindössze egy pár másodperccel "kerül többe" a tranzakció.

A biztonság növelése érdekében kapható tok és nyakpánt is, melyet a már feltöltött kártyával tudunk a feltöltőpontokon és a fesztiválboltban megvásárolni, "mindössze" 1500 forintért.

A fesztiválozó tömegben a 18 évnél fiatalabbak alkoholvásárlási lehetőségét megszűntetni próbáló karszalag (melyet minden 18 év feletti fesztiválozó kaphat a bejáratnál) azonban nem tűnt megfelelő megoldásnak. A VOLT eddigi négy napja alatt egyetlen olyan vendéglátóhellyel sem találkoztunk a fesztivál területén, ahol gondot jelentett volna sörvásárlás során, hogy nincs ilyen karszalag a kezünkön. Reklámfelületnek azonban nem utolsó lehetőség, az Új Magyarország logó és felirat ettől függetlenül a fesztiválozók nagy részének kezén megtalálható. (Azt is megtudtuk a rendezőktől, hogy elméletileg van ellenőrzés arra, hogy a pultban állók valóban csak annak adnak-e alkoholt, akinek van ilyen karszalagja, gyakorlatilag azonban ők is tudják, hogy ezt nem igazán figyelik a vásárlásokkor...)