Amazon top-szolgáltatás: e-tankönyvek kölcsönbe

Kerekes Pál, 2011. július 18. 18:50

Megkezdi a könyvkölcsönzést az Amazon: a tankönyvek kerülnek be először a kínálatba. A cég mai sajtóbejelentése alapján kiderül, hogy a hónapokkal ezelőtt már kilátásba helyezett e-könyves szolgáltatás első lépésben a diákoknak jelent majd tetemes megtakarítást, hiszen a drága felsőoktatási jegyzetek és referencia-könyvek lesznek elérhetők kölcsönzési konstrukcióban.

A használati útmutató alapján jól látható, hogy a kölcsönzés logikája, és természetesen technikája alaposan különbözik a megszokott könyvtári folyamatoktól. A leglényegesebb talán az, hogy a kölcsönzés ideje tetszőleges, harminc naptól terjedően egész egy évig tarthat. Sőt, időközben a mű megvásárlására is sor kerülhet. Lényeges, hogy valóban csak a használati idő szerint kell fizetni: akármennyi időre is jelentem be a kölcsönzést, a végső elszámolás a ténylegesen igénybe vett napok alapján történik. A közlemény szerint az új árhoz képest akár nyolcvan százalékos megtakarítás is elérhető. Ismerve a hazai és nemzetközi tankönyv árakat, ez nagy összegű könnyítést jelenthet.

Külön kell említeni, hogy ez nem Kindle, hanem Amazon szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy nemcsak Kindle eszközzel lehet részt venni a programban, hanem – a megfelelő applikációk letöltése után – asztali gépekkel, más könyv olvasó szerkezetekkel, tabletekkel is. Ez gyökeres változást jelent az Amazon eddigi piaci magatartásához képest, amely lényege szerint döntően csak a Kindlére fejlesztett e-könyves szolgáltatásokat.

Ugyancsak hasznos lehet: a könyvbe írt bejegyzések, tanulást segítő utalások nem vesznek el. A könyv visszaadása után a Kindle adatbázisból a szövegek külön is letölthetők, illetve egy későbbi vásárlás esetén ismét lehívhatók.

Nem derül ki a közleményből, hogy Európában is igénybe vehető-e a szolgáltatás. Sok más részlet is még homályban marad, például az, hogy külön is rá lehet-e keresni a kölcsönözhető könyvekre.

További részletek: Könyvkonnektor blog