Speciális szükségletű gyerekek segítése okostelefonnal

forrás Prim Online, 2011. július 25. 12:35

A Fujitsu Limited és a Kagawa University bejelentette közös kutatását, amely arra irányul, hogy hogyan támogathatják az okostelefonok a speciális szükségletű gyerekek és gondozóik életét. Az okostelefonok könnyű kezelhetőségére építve a projekt célja a különleges gondozást igénylő gyerekek életminőségének javítása. A Fujitsu emellett érzelemkifejezést támogató szoftvert is fejlesztett azoknak a gyerekeknek, akik nehezen tudják kimutatni érzelmeiket.

A kutatás keretében több hónapra a Fujitsu által fejlesztett szoftvereket futtató okostelefonokkal látják el a tanárokat, segítőket és gondozókat. A kutatási csapat ezt követően megvizsgálja és elemzi a szoftverek hatékonyságát a gyerekek általi használattal kapcsolatos megfigyelések, valamint felmérések és interjúk alapján.

Az új szoftverek egy olyan mobil alkalmazásra épülnek, amelynek hatásosságáról gyakorlati vizsgálatok útján győződtek meg, és amelyet a Fujitsu és a Kagawa Egyetem forgalomba is hozott a 2010-es pénzügyi évben. Az alkalmazás kibővített és továbbfejlesztett jellemzőkkel aknázza ki az okostelefonok speciális tulajdonságaiban rejlő előnyöket.

(1) Új fejlesztésű szoftver az érzelemkifejezés segítésére
A szoftver használója egy ötfokozatú csúszka segítségével beállíthatja érzelmei hevességét illetve egy arcot ábrázoló ikon segítségével jelezheti érzelmei változását. Ha a csúszkát balra vagy jobbra mozgatja a képernyőn, a karakter arckifejezése ennek megfelelően változik, kifejezve ezzel az aktuális érzelmi állapotot.

(2) Egy továbbfejlesztett szoftver a kandzsi és hiragana karakterek leütési sorrendjének felismerésére. A Fujitsu új jellemzőt adott a szoftverhez, amely az okostelefonok speciális tulajdonságait kihasználva segít a felhasználóknak követni a karaktereket.

(3) A felhasználókat az idő fogalmának megértésében segítő szoftver.

(4) A felhasználókat a kommunikációban és a következtetések levonásában segítő szoftver.