Már működik a szélessávú internet a Szigeten

forrás Prim Online, 2011. július 28. 13:36

Megkezdődött Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb nyári fesztiváljának, a Sziget Fesztivál informatikai felkészítése. A szabadtéri rendezvény üzemeltetésének alapját képező IT hálózatot - mely elsősorban a jegyeladáshoz, az internet eléréshez és a koncertek hangerő-szabályozásához nyújt támogatást - közel két hét alatt építi ki az ACE Telecom, aki az előkészületek első lépéseként már be is kötötte a gigabit sávszélességű internetet a Hajógyári-szigetre.

Az ACE Telecom, a nagy szabadtéri fesztiválok internet szolgáltatója, megkezdte a Sziget Fesztivál sikeres működéséhez elengedhetetlen Internet- és adathálózat kiépítését. Megközelítőleg 2 hétre van szükség a nyár legnagyobb hazai rendezvényének informatikai felkészítésére, melynek első lépéseként már be is üzemelték a szélessávú Internetet. Összesen 76 hektárnyi területen egy 6 km hosszúságú optikai kábelen gigabit sávszélességű hálózat került kialakításra, melyet egy saját biztonsági mikrohullámú összeköttetés támogat majd a teljes lefedettség érdekében. Ezen a hálózaton keresztül üzemel majd hét napon keresztül az Internet sátor, a vendéglátóipari egységek és a rendezvényhelyszínek Internet kapcsolata, a jegyértékesítés, valamint a Sziget teljes területén elérhető WifiZone szolgáltatás. Az Internetes alhálózatokon túl, az ACE Telecom látja el többek között a limiterek (hangnyomás szabályozók) működtetéséhez szükséges hálózat felügyeletét is a rendezvény teljes időtartama alatt.

A következő másfél hétben az egyik legnagyobb kihívást az időjárás jelenti a hálózat kialakításának szempontjából. A szabadtéri rendezvényekre jellemzően azonban, a szakemberek az üzemeltetés során is számítanak a szélsőséges külső körülményekre, ezért a Szigeten egy extrém leterheltség mellett is működőképes, garantált, és rendkívül magas rendelkezésre állású hálózat kerül kialakításra.