Virtuális anyakönyvvezető

Vértes Judit, 2011. augusztus 1. 08:35

Az Associated Press híre szerint Miguel Hanson és Diana Wesley szombaton házasságot kötött. A dolog érdekessége, hogy a ceremóniát egy számítógép vezette le a vendégeket üdvözlő szövegtől kezdve egészen a boldogító igenig.

A houstoni webfejlesztő és IT konzulens, Miguel Hanson akkor találta ki a virtuális anyakönyvvezető ötletét, mikor akadályba ütközött esküvője szervezése: nem talált ráérő minisztert a házasságkötéséhez. Programozóként úgy gondolta, kreál egyet.
A Rev.Bit. névre keresztelt szoftver először köszöntötte a vendégeket, mesélt néhány sztorit a pár megismerkedéséről. Hanson néhány humoros elemet is belevitt a szertartást bonyolító program szövegébe, amikor az anyakönyvvezető megkérdezi, tud e bárki bármit felhozni a házasságkötés ellen, a szokásos szöveg helyett a számítógép ezt mondta: „Ha bárki bármi olyasmit tud, amely ellene szól a házasságnak, azt nem akarják hallani, és én se fogom figyelembe venni, mivel Miguel úgy programozott, hogy csak az ő utasításait vegyem figyelembe.”
A ceremónia alatt Miguel egy vezeték nélküli egérrel tudta irányítani a beszéd közti szüneteket, így a gép türelmesen hallgatott, amíg a pár a kérdésekre válaszolt.
Mivel a számítógép mindkettőjük életének fontos része, így egyikük sem tartotta furcsának, hogy egy monitor előtt mondták ki a boldogító igent. A házasságuk azonban így még nem törvényes, alá kell írniuk a hivatalos papírokat. Ki tudja mi lesz a következő lépés? Lehet, hogy Hanson a virtuális anyakönyvvezető után már a virtuális szülésznőn dolgozik?