Rákkutatásban vesz részt a Fujitsu

forrás Prim Online, 2011. augusztus 2. 10:26

A Tokiói Egyetem és a Fujitsu három éven belül technológiát dolgoznak ki a rák és más betegségek gyógyítására alkalmas gyógyszerjelölt molekulák hatékony tervezéséhez.

A Tokiói Egyetem tudományos-technikai kutatóközpontja (RCAST) és a Fujitsu együttműködésük keretében olyan új technológia kidolgozásán dolgoznak, amely segíti a rák és más betegségek gyógyítására alkalmas gyógyszerjelölt kismolekulák tervezését.

A közös kutatási projekt a Fujitsu kismolekulák tervezését és értékelését támogató technológiáját fogja alkalmazni. Ez a számítógépalapú rendszer új kémiai struktúrákat hoz létre és előre jelzi, mennyire lennének hatásosak gyógyszerjelöltként. A megoldás továbbfejlesztett képességeket biztosít a gyógyszerjelölt molekuláris vegyületek megtervezéséhez, a tényleges biokémiai vizsgálatokra jellemző, más módszerekkel nehezen elérhető magas szintű pontossággal. Másik előnye, hogy lehetővé teszi a fehérjéket és egyes betegségek kiváltásában játszott szerepüket értékelő szimulációk végrehajtását.

A Fujitsu és az RCAST célja, hogy három éven belül új, IT-alapú gyógyszerkutatási technológiát dolgozzon ki, felhasználva a Fujitsu technológiáját, valamint az RCAST kísérleti hátterét, szakértelmét és biológiai adatait (például az egyes betegségeket feltételezetten kiváltó fehérjék kutatásával kapcsolatos adatokat). Ezzel lehetővé kívánják tenni olyan, teljesen új kémiai szerkezetű molekulák hatékony tervezését, amelyek szelektíven képesek megcélozni a betegségeket okozó fehérjéket. Mindez hozzájárul a hatásos új gyógyszerek szisztematikus fejlesztéséhez és a kivételesen költséghatékony orvosi ellátás megteremtéséhez.