Az áramszünet nem zavarhat be

Vértes Ádám, 2011. augusztus 2. 19:22

A Sziget Fesztiválon összesen 300 darab BE550G-GR Back-UPS szünetmentes áramforrás biztosítja a fizetési- és feltöltési pontok zavartalan működését. Az eszköz áthidaló megoldást nyújt áramkimaradás esetére, és a túlfeszültség ellen is véd, tehát akkor sem hibásodhatnak meg a készülékek, ha valamilyen elektromos hiba vagy akár egy villámcsapás miatt hirtelen túl nagy adag áramot kapna a rendszer.

Az, hogy az idei Sziget fesztiválon a látogatók készpénz helyett kártyával - sőt már Fesztiválórával is - fizethetnek majd fogyasztásukért minden egyes pultnál és sátorban, nem számít újdonságnak, hiszen így volt ez már az előző év augusztusában is, sőt az idei Volt-on és Balaton Sound-on is ez volt a gyakorlat.  A tavalyi évben bemutatott megoldás lényege, hogy a látogatók előre feltölthetik egyenlegüket, és a helyszínen már csak egy bankkártyához hasonló eszközzel fizethetnek a fogyasztásukért. Tehát készpénz nem kell, mi több, nem is fizethetünk vele, viszont pont ezért se kimaradás, se olyan hiba nem történhet, ami miatt a Szigetlakók ellátás nélkül maradnának.

A szünetmentes áramforrások használata egyre elterjedtebb, rengeteg elektronikai cikk esetében alkalmazzák a világon, mert a védelem mellett még pénzt is meg lehet vele takarítani. Egy televíziókészülék például – számos más eszközhöz hasonlóan – akkor is fogyaszt valamennyi áramot, ha ki van kapcsolva (ezt nevezik fantomterhelésnek). A BE550G-GR azonban erre is megoldást nyújt: automatikusan lekapcsolja a használaton kívüli eszközök áramellátását. Ezzel egy-egy háztartás évente átlagosan 7500 forintot is  megtakaríthat.

Természetesen egy szünetmentes áramforrás kapacitása is véges, órák hosszat nem képes pótolni a kimaradó energiát. Hosszabb áramszünet esetén az eszköz kénytelen lekapcsolni a rácsatlakoztatott berendezéseket, de ezt előírásszerűen teszi : az APC díjnyertes szoftvere, a PowerChute automatikusan, szabályos módon állítja le a számítógépet.