Piacon a hibrydbook: új e-könyves megoldás

Kerekes Pál, 2011. augusztus 7. 12:38

Nagy kampánnyal és nyomában a világlapok beszámolóival dobták versenybe a hibridkönyvet, a Melvillhause Publishing új tartalom-formációját. A találó kifejezés mögött az a koncepció áll, hogy a nyomtatott könyv impresszum adatai közelében, vagy egyszerűen a kötet utolsó oldalára benyomtatják a QR kódot, amely tartalmazza a könyvhöz készített web-kiegészítések elérhetőségét. Illetve, akinek nincs megfelelő okostelefonja a QR olvasására, nyomtatásban is megadják a web címet. Az elektronikus könyvként vásárolt példányok (nem mellékesen ez nyolc dollár helyett csak négy dollárba kerül) már alapból tartalmazzák a csatolt tartalmi kiterjesztéseket.

De milyen bővülésről van szó? Az az újszerű benne a leírások alapján, hogy nem illusztratív elemek (bár azok is szerepet kapnak), tehát fotók, zenék, videók hozzáadása a fő koncepció. A kiadó szándéka az, hogy a mű utóéletének, fogadtatásának dokumentumai, cselekményének környezete kerüljenek az olvasó elé. Érdemes megnézni, hogy konkrétan mit is tesznek hozzá a szerkesztők egy-egy konkrét esetben az ismert alkotásokhoz. Csehov-hoz például a novella témájához köthető írások Lermontovtól, Puskintól, Nietzschétől.

Ugyan önálló kiadásként árusítják a hibridkönyv műveket, mégis látni kell, hogy egy sorozat részei a kínált darabok. Öt szerző párbajról szóló írása kerül terítékre, név szerint: Csehov, Kuprin, von Kleist, Casanova, Joseph Conrad. Ennek megfelelően Duel X5 szérianévvel forgalmazzák a hibridnek keresztelt könyvfolyamot.

Természetesen felmerül, hogy mennyiben új megoldásról van szó, hiszen első látásra ez a könyv-kiszerelés nem sokban különbözik a hajdani CD-melléklettől. Néhány éve ez teljesen bevett formula volt, gyakran úgy párosítva, hogy a könyvhöz az írás alapján készült filmet, vagy annak részletét csatolták.

A kiadó, talán épp a szokványos csatolmányok megkülönböztetésként, Illuminations, Átvilágitásoknak nevezi a kiegészítést.

További részletek: Könyvkonnektor blog