Mobiltelefonálási szokások – Álhívás és függőség

Vértes Judit, 2011. augusztus 16. 23:06

Egy a Pew Research Center által végzett felmérés során 2277 felnőttet kérdeztek telefonálási szokásaikról. A megkérdezettek 13%-a játszotta már el, hogy épp telefonon beszél, azért, hogy elkerülje a beszélgetést a közelében lévő emberekkel.

Ez az arány még nagyobb a 18 és 29 év közötti korosztálynál, náluk a megkérdezettek 30%-a szabadult kellemetlen szituációból ál-telefonhívással.

Ebből azért nem következik, hogy a mobiltelefonok használói antiszociálisak lennének, hiszen 59%-uk használja okostelefonját a Facebook vagy más közösségi oldalak megtekintésére.

A telefonáláson kívül a legtöbben üzenetküldésre használják készüléküket, a fotózás mellett ez a leggyakoribb alkalmazás.

A megkérdezetteknek több mint a fele (51%) használja információszerzésre a készüléket, 40%-uk használta már valamilyen vészhelyzetben, 84%-uk használta az Internetet a készülékén keresztül, és 37% jutott telefonján keresztül banki információkhoz.

A sokféle alkalmazással egyidőben azonban egyre erősebb függőség alakul ki. A felmérésben résztvevők 42%-a mondta, hogy erősen gondban lenne, ha nem lenne mobiltelefonja.