A Fermat-tétel Google-doodle-ben

Vértes János Andor, 2011. augusztus 17. 09:38

Perre de Fermat születésnapján ismét egy rajzos címlappal, úgynevezett Google-doodle-val rukkolt elő a google.com: ezúttal magát a Fermat-tételt tömörítették be egy olyan rajzocskába, ami a Google betűképét is felidézi.

 A 410 éve született amatőr matematikus (amúgy jogász) Diophantosz Arithmetika című könyvének margójára jegyezte fel a - bizonyítás híján - több, mint 300 évig csak sejtésnek nevezett tételt ebben a formában: "Cubum autem in duos cubos, aut quadratoquadratum in duos quadratoquadratos, et generaliter nullam in infinitum ultra quadratum potestatem in duos eiusdem nominis fas est dividere cuius rei demonstrationem mirabilem sane detexi. Hanc marginis exiguitas non caperet". Magyarul: "Egy köböt pedig lehetetlen szétbontani két köbre egy negyedik hatványt két negyedik hatványra és általában a négyzet kivételével egy hatványt két ugyanolyan hatványra. Erre találtam egy valóban csodálatos bizonyítást. De ez a margó túl keskeny ahhoz, hogy befogadja."

 

A Google a képhez tartozó kis "tag"-ben erre utal, amikor ezt a feliratot jeleníti meg: "Felfedeztem egy módszert, amivel bizonyítható ez az elmélet. De ez a doodle túl kicsi ahhoz, hogy bemutassa."

 

A tételt egyébként csak 1995-ben sikerült bebizonyítani, Andrew Wiles, princetoni professzor hétévnyi titokban végzett munkával változtatta a sejtést tétellé.