Tovább emelkedett a csehországi mobil-előfizetők száma

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 23. 17:08

Éves szinten mintegy 190 ezerrel összesen 13,53 millióra emelkedett az idei első félévben Csehországban az aktív mobiltelefonok száma - derült ki a három mobilszolgáltató kedden nyilvánosságra hozott adataiból.

A legnagyobb előfizetői növekedést a Vodafone jelentette - a legkisebb cseh szolgáltatónak a félévkor 190 ezerrel volt több ügyfele, mint 2010 közepén, ami 3,23 millió aktív mobilszámot jelent.

A legnagyobb mobilszolgáltató, a T-Mobile idén június végén éves szinten 30 ezerrel kevesebb mobilszámot jegyzett, 5,43 millió ügyfele volt.  A Telefónica szolgáltatónál ugyanakkor 30 ezerrel növekedett az aktív mobiltelefonok száma, mégpedig 4,87 millióra.

A cseh mobilpiac szakértői vélemények szerint fokozatosan telített lesz. Pillanatnyilag 100 lakosra 128 mobilkészülék esik. Az egyes cégek az utóbbi időben az új ügyfelek szerzése helyett inkább a meglévők megtartására összpontosítanak.

"Stratégiánk legfőbb célja megtartani mai ügyfeleinket" - nyilatkozta újságíróknak Milan Vasina, a T-Mobile vezérigazgatója.

Az egyre élesebb konkurenciaharc a mobilszolgáltatók politikájának és az új szabályozások következtében a szolgáltatók bevételei csökkenő tendenciát mutatnak ki. A T-Mobile bevételei az elmúlt félévben 10 százalékkal 12,4 milliárd koronára estek vissza. Hasonló mértékű a bevétel-visszaesés a Telefónicánál is - 12,93 milliárdra. A Vodafone pénzügyi adatait nem hozta nyilvánosságra.