Elhalasztották a GLONASZSZ műhold pénteki felbocsátását is

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 26. 09:43

Leállították az orosz globális helyzetmeghatározó rendszer újabb GLONASZSZ műholdjának péntekre tervezett felbocsátást is a Progressz M-12M szerdai balesete miatt.

Korábban a Progressz elvesztése miatt az okok felderítéséig leállítottak minden további felbocsátást a Szojuz rakétákkal, de a pénteken Pleszeckből indítani szándékozott műholdról külön döntöttek.

Oleg Osztapenko, az orosz űrerők parancsnoka Pleszeckben azt mondta: rendszerszerű hibák alakultak ki a rakétaipari és űrkutatási iparágban, de ezeket meg fogják találni és ki fogják javítani.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök már meg is bízta a Roszkoszmosz ügynökséget, hogy alapvetően dolgozza át az űreszközök minőségellenőrzési és átvételi rendszerét már a gyártás során és különösen a felbocsátás előtt - mondta el csütörtökön újságíróknak Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára.

A legfőbb ügyészség egyébként vizsgálatot indított a  bajkonuri űrrepülőtéren a Progressz M-12M teherűrhajó szerdai és az Ekszpressz-AM4 távközlési műhold egy héttel ezelőtti elvesztése kapcsán. A vizsgálattal megbízott ügyész feladata, hogy szakértők bevonásával tárja fel, mennyiben tartják tiszteletben az űreszközök gyártásánál és felbocsátásánál a jogszabályokat, továbbá hogy mi okozta a két balesetet, és adjon jogi értékelést az illetékesek tevékenységéről.

A Progressz M-12M szerdai elvesztése nem egész egy héten belül a második, december óta a negyedik sikertelen orosz felbocsátás volt. Augusztus 18-án a gyorsító fokozat meghibásodása miatt Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, az Ekszpressz-AM4 nem állt az előírt pályára, decemberben az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe, februárban pedig egy katonai műhold nem érte el a kijelölt pályát.