Az IBM tovább erősítette pozícióit a szerverpiacon

forrás Prim Online, 2011. augusztus 26. 14:51

Az IBM tegnapi bejelentése szerint a vállalat továbbra is lendületben van a globális szerverpiacokon. Az IDC egész világra kiterjedő negyedéves szerverpiaci jelentése alapján az IBM vezeti a (gyártói) bevételnövekedést realizáló cégek sorát. A vállalat 30,5 százalékos piaci részesedést ért el a második negyedévben.

Az előző év azonos időszakához képest 24,5 százalékkal gyarapodott a vállalat bevétele a szerverüzletágban, amely 1,6 százalékos piacrészesedés növekedést jelent. Ez jobb eredmény, mint a teljes piacon jelentkező 17,9 százalékpontos erősödés. Az IDC elemzése szerint – bevétele alapján – ismét az IBM volt a UNIX® szerver piacának vezető vállalata. Míg a versenytársak veszítettek pozícióikból, a vállalat 5,2 százalékpontos erősödést mutatott fel egy év alatt, s így az IBM Power Systems™ 47,4 százalékos piaci részesedést ért el. Az x86-os piacon az IBM System x® 15,3 százalékkal erősödött a tavalyi év azonos időszakához képest.
 
Továbbra is az IBM vezeti a szerverek piacát a több mint $250,000 dollár értékű szegmensben, 69,5 százalékos gyári bevétel részesedést elérve a negyedévben. A növekedés elsősorban a továbbra is kitűnően teljesítő, tavaly bemutatott IBM zEnterprise™ mainframe-eknek köszönhető. Az IDC szerint sorozatban ez volt a negyedik olyan negyedév, amikor az IBM System z és z/OS operációs rendszert futtató egyéb platformok 1 milliárd dollárnál magasabb bevételt hoztak, így a teljes szerver-bevételek 9 százalékát tették ki ebben a negyedévben.
 
Az IBM jelentése szerint a második negyedévben a vállalat rekordszámú - 847 - versenytársak által forgalmazott szervert és tárolóegységet cserélt le; ebből 253 esetben Oracle/Sun, 248 esetben pedig HP hardvert váltottak le. Az IBM Power Systems 334 ügyfélnél bonyolított le cserét a negyedévben – ezek mintegy kétharmada (210) Oracle/Sun, a maradék egyharmad (110) HP gép volt. Az IBM 5 éve elindított migrációs programja számos ügyfélnek segített átállni IBM rendszerekre, azóta a vállalat 7210 esetben váltotta le a versenytársak eszközeit IBM szerverekre és tárolóeszközökre.