Számítási felhővel, érzékelőkkel és okostelefonokkal az ízletes mandarinért

forrás Prim Online, 2011. augusztus 28. 04:09

A Fujitsu Limited és a Sowakajuen Co. Ltd. bejelentették, hogy megkezdték az infokommunikációs technológia mandarintermesztésben történő használatának helyszíni tesztelését Japánban. A projekt célja a kiváló minőségű, ízletes Arida Mikan fajtájú mandarin termesztésének támogatása.

Japán fő manderintermő térségének számító Wakayama prefektúrában található Sowakajuen farm kiváló minőségű mandarint termel 60 ezer négyzetméternyi területen. Éves árbevétele jelenleg mintegy 400 millió jen.

A farm mindeddig hosszú évek tapasztalatait, valamint dolgozói tudását és gyakorlati szakértelmét bevetve termesztett kiváló minőségű mandarint. A termelékenység további növelését azonban több kihívás is hátráltatja, pl. a munkafeladatok egységesítése, az egyes feladatok költségének kiszámítása, az idős dolgozók szakértelmének továbbadása és a kevésbé tapasztalt, új dolgozók betanítása, ezért (is) döntöttek az ifokommunikációs technológiák termelésbe való bevonása mellett.

A helyszíni teszt fő célja, hogy segítse a termelőket a munkafeladatok jól időzített végrehajtásában, a működési költségek mérésében, és lehetővé tegye az idősebb termelők tapasztalatainak megosztását a fiatalabb generációval. A projekt az alábbi területeken használja fel a számítási felhőt, az érzékelőket, az okostelefonokat és a PC-ket:

 

   1. Adatkezelés: a gyümölcsöskertekben gyűjtött lég- és talajhőmérsékleti és csapadékadatokat, a dolgozók okostelefonnal rögzített munkanaplóit és a helyszíni fotókat is adatközpont tárolja későbbi felhasználás céljából.

   2. A mintegy 5000 fa mindegyike egyedi azonosítószámot kap, olyan adatokkal kiegészítve, mint pl. a gyümölcstermesztési viszonyok napi alakulása vagy az esetleges betegségek, kártevők megjelenése.

   3. A jelenlegi és jövőbeni adattömeg elemezésével kinyert információkat felhasználják a jövő termesztési folyamatainak támogatására.

 

A helyszíni tesztelés a Fujitsu számításifelhő-technológiái, a Fujitsu Laboratories érzékelő-technológiája és egy speciális okostelefon-alkalmazás segítségével zajlik. Az időjárási és mezőgazdasági adatok felhasználása és a múltbeli adatok továbbítása a Wakayama Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Kutatóközpont gyümölcsvizsgáló laboratóriumának felügyelete mellett és együttműködésével történik.