A magyar fotográfia napja - Kiállítások országszerte

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 27. 09:54

Idén is számos programmal és kiállítással ünneplik több mint negyven településen a magyar fotográfia napját. A központi ünnepséget Cegléden tartják vasárnap, ekkor nyílik meg a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének idei szalonja.

A magyar fotográfia napjához kapcsolódó programsorozat célja felhívni a figyelmet arra, hogy a fényképezés 1839-től napjainkig miként változtatta meg a világ fejlődését és az emberek életét. A MAFOSZ 2003-ban kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését. Választásuk augusztus 29-re esett, ugyanis 1840-ben Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós ezen a napon mutatta be a Magyar Tudós Társaság ülésén a fényképezés, a dagerrotípia készítésének mibenlétét. Ez volt a magyarországi fotóoktatás kezdete, s ebben az évben volt az első fotókiállítás is.

A magyar fotográfia napjának központi kiállítása, a XXVIII. MAFOSZ Szalon vasárnap 11 órakor nyílik meg Cegléden a Kossuth Múzeumban. A tárlaton a MAFOSZ különféle helyi szervezeteinek fotószakkörei mutatkoznak be legjobb felvételeikkel. A megnyitón Reznák Erzsébet, a ceglédi Kossuth Múzeum igazgatója és Győri Lajos, a MAFOSZ elnöke adja át Az év fotóművészeti alkotócsoportja 2011 és Az év fotográfusa 2011 díjakat.

A magyar fotográfia napjához kapcsolódó programsorozat keretében azonban már számos kiállítás nyílt augusztus 1-je óta, a MAFOSZ honlapján szereplő program szerint pedig még szeptember 17-ig további fotótárlatok nyílnak. Idén több mint negyven településen, köztük több határon túli helyszínen szerveznek programot az évfordulóhoz kapcsolódva.

Augusztus 29-én, hétfőn, a magyar fotográfia napján összesen nyolc helyszínen várják kiállítás-megnyitók és más programok a közönséget. Budapesten Ilyenek vagyunk címmel a Szivárvány Fotóklub tárlata nyílik meg a VIII. kerületi Deák Diák Galériában, Csornán Gyurom János Fénnyel festett élővilág című fotókiállítása tekinthető meg a Városi Művelődési Központban. Mezőberényben Vágvölgyi Mihály Retro diavetítés címmel tart előadást az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban, Nagykanizsán Zágon László 50 év a Kanizsa Fotóklubban című fotókiállítása lesz látható a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

A MAFOSZ és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus közös pályázatára érkezett fotókból válogatott, Utazás a világ körül - 2011 című tárlat Tapolcán látható hétfőtől, míg Rétságon, a Művelődési Központban a Rétsági Fotókör kiállítása tekinthető meg. A MAFOSZ tavalyi kalocsai Fotóművészeti Nyári Egyetemén született alkotásokból Tatán, a Magyary Zoltán Művelődési Központban látható kiállítás, Veszprémben pedig Noll Béla F011 címmel mutatja be képeit a Dózsavárosi Könyvtárban hétfőtől.

A programsorozat eseményeiről a MAFOSZ honlapján (www.mafosz.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.