E-book: a lapozás fizikai műveletének élményét az inverz lapozás adja vissza?

Kerekes Pál, 2011. augusztus 27. 16:38

Biztos, hogy az e-lönyvet is úgy kell olvasni, ahogy a nyomtatott könyvet? Azt tudjuk, hogy valamit elvesz a technika  könyv élvezetéből, de vajon nem lehet, hogy ad is valami új lehetőséget? A legújabb ötlet: kevert olvasás. Más szóval, nem lineáris olvasás. Egész egyszerűen fogalmazva: nem az oldalak sorrendjében halad az olvasó.

Hanem miképp? A legújabb e-könyves újítás egy iPad applikáció: Composition No 1.for iPad.
 
Az alkalmazást letöltve a könyv kinyitásakor, nem egy oldalt látunk, hanem oldalakat, de azok gyorsan peregnek előttünk, nem lehet felismerni a tartalmat. Szakadatlanul potyognak a szöveg-lapok. Csak egy megoldás van: rá kell bökni a kijelzőre, egy ujjal megállíthatjuk a folyamatot. Mozdulatunkra stoppol a text. Végre belemerülhetünk a mondatokba. De csak addig, míg tart a tapintás, nem emeljük fel ismét a kezünket: akkor azonnal újra indul a szöveg. Video erről: http://video.prim.hu/video/random-olvasas-inverz-lapozas

 

 

 

Az olvasás ezen módja inkább birkózásnak tűnik, mint elmerülésnek. Pedig az alkotók szándéka éppen az: visszaadni azt a lekötöttséget, amit a könyv olvasásakor a lapozás fizikai cselekvése jelent. Az alkotó group - http://www.visual-editions.com/ - tovább kísérletezik.
 
További videók és kísérletek: Könyvkonnektor blog