Meghalt az e-könyv atyja, Michael Hart

Kerekes Pál, 2011. szeptember 8. 23:29

Meghalt Michael S. Hart, a Gutenberg Project alapítója, az elektronikus szövegek feltalálója. A tragikus hír a Gutenberg projekt honlapján (www.gutenberg.org) olvasható.

A nagy mester, a csöndes kultúrember – aki talán az egyetlen, aki nem gazdagodott meg az Internet nagy feltalálói között – hatvanhárom évesen távozott.

 

Az általa létrehozott portálon ismertetik rövid életrajzát. Nagy tervei megvalósultak. Már a hetvenes években azt gondolta, a Gutenberg projektnek nem lehet más célja, mint az, hogy mindenki saját maga rendelkezhessen otthon szinte az egész világirodalommal. Ez gyakorlatilag meg is valósult.

 

Másik nagy álma az volt, hogy a számítástechnika képes lesz megszüntetni a nyelvi diszkriminációt, létrejöhet egy olyan fordító-program, amely átjárást teremthet a szövegek között, bármilyen nyelven is született alkotásról van szó. Látva, hogy ez még nincs a horizonton, megnyitotta az angol mellett más nyelvek előtt is a Gutenberg portált, többek között a magyar művek is felkerültek az állományba.

 

A honlap végezetül idézi a néhai Michael Stern Hart egyik mondását: „A tanulás önmaga jutalma. Nem tudnék ennél többet mondani.”

 

Részletesebb ismertető: Könyvkonnektor blog (www.konyvkonnektor.hu)