A PorfoLion beszáll a Cellumba: a régió legnagyobb tőkebevonása a mobil fizetés piacon

forrás Prim Online, 2011. szeptember 9. 14:34

A PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 400 millió forint tőkét fektet be a mobil fizetési technológiák fejlesztésében piacvezető Cellum cégcsoporthoz tartozó Cellum Global Zrt-be. A forrást a PortfoLion az Európai Unió Jeremie kockázati tőkeprogramja keretében biztosítja.

A szeptember 1-én aláírt szerződéssel az egész régió legnagyobb szabású tranzakciója valósul meg a mobile payment üzletágban. A Cellum által fejlesztett technológia eladható külföldön, ami megtérülő, stratégiai befektetést jelent az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLionnak. A tőkebefektetés elsődleges célja a Cellum nemzetközi terjeszkedésének elősegítése. A szerződés értelmében bizonyos feltételek teljesülése esetén az idei tranzakciót hasonló nagyságrendű befektetés követi majd.

A Cellum csoport a mobil kereskedelem és mobil fizetés területén fejleszt új technológiákat. Inotay Balázs a társaság alapítója, a Cellum Global Zrt. stratégiai igazgatója a tranzakció kapcsán elmondta, hogy a mobile payment az egész világon az infokommunikáció leggyorsabban fejlődő szegmense, ezen a piacon jár élen Magyarországon a Cellum.

A Cellum csoport többségi tulajdonosi köre a hatékony nemzetközi piacra lépés érdekében megalapította a Cellum Global Zrt-t. A társaság elnök-vezérigazgatójának Kóka János informatikai vállalkozót, korábbi gazdasági minisztert kérték fel, akinek első számú feladata a nemzetközi akvizíciók irányítása lesz.

A tulajdonosok az év első felében ajánlattételre kértek fel neves magyarországi és nemzetközi tőkealapokat a Cellum biztonságos mobilfizetési technológia nemzetközi terjesztésének finanszírozása érdekében. Három ajánlattevő közül választották ki a PortfoLion tőkealap-kezelőt, amely az Európai Unió JEREMIE alapjának partnereként üzleti terveket és piaci ötleteket támogat a megtérülés reményében. A tőkebefektetéshez felhasznált pénzt részben az EU finanszírozza közvetlen brüsszeli forrásból, magyar költségvetési forrás nincs a támogatásban.