Itt a Firefox első verziója Androidra!

Kütyü magazin, 2011. szeptember 15. 08:30

A Mozilla egyik legfontosabb fejlesztése, hogy elkészítse a Firefox Androidos gépekre szánt verzióját. Ennek eredménye, hogy tegnap megjelent a böngésző első teszt példánya.

"Elértünk egy olyan állapotot, ami már működőképes, és elég jó ahhoz, hogy visszajelzéseket kaphassunk róla" - írta Lucas Rocha, az egyik fejlesztő egy blog postban tegnap. "Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy nagyon korai verziója a szoftvernek. A design folyamatosan fejlődni fog, egyelőre még sok hiányosságot látunk mi is."

A kisebb kijelzős készülékeken jobbról-balról lehet a kezelőfelületet "elővarázsolni", de a nagyobb, táblagép verzióban már találunk egyéb elemek is, amik állandóan szem előtt vannak (címsor, újratöltés, könyvjelzők stb.).

Az okostelefonokra fejlesztett Firefox verzióval a Mozilla határozottan elindult az Androidos táblagépek piacán, kívácsian várjuk, mekkora szeletet sikerül szereznie a jelenlegi mobilböngészők között.

A Mozilla kénytelen az Androidot választani a mobilpiacra való "betöréshez", hiszen a MeeGo és a Windows Mobile 6.5 már kifutóban van, a Windows Mobile 7 nem rendelkezik a szükséges képességekkel (így nem futhat rajt Firefox), az Apple iOS pedig csak olyan böngészök futtatását teszi lehető, amik az Apple WebKitre épülő motorral rendelkeznek.

Hosszú út áll a böngésző előtt, hiszen a Net Application által a világ mobilböngésző-használatáról készített tanulmány szerint a Safari a vezető a piacon, az Opera Mini és az Android "gyári" böngészője a második és harmadik, tehát látszik, hogy az előre telepített böngészők vezetik a piacot.