Google Wallet – a telefon, mint pénztárca

Vértes Judit, 2011. szeptember 17. 20:50
Az egyik legnagyobb bankkártya-kibocsátó cég, a MasterCard hamarosan bevezeti az Egyesült Államokban a mobil eszközzel történő fizetést. A szolgáltatásban a partnere a Google, melynek Google Wallet új alkalmazása az Android telefonokról lesz elérhető.

A Google Wallet segítségével az emberek digitális formában tárolhatják telefonjukon a bankkártya, hitelkártya, hűségkártya adataikat, és a rövid hatótávolságú internetes hálózat vagy NFC segítségével küldhetik el vásárláskor. Az első olyan telefon, melyen a Google Wallet elérhető lesz a Samsung Nexus S.

A MaterCard már más partnerekkel is hozott létre mobil fizető rendszert. A PayPass rendszer segítségével a képernyő érintésével vásárolhatunk autómatából kólát, vagy fizethetüönk a taxiban.
A Google Wallet virtuális pénztárcát egy négyjegyű kóddal nyithatjuk ki, ezután kiválaszthatjuk melyik kártyát szeretnénk használni, majd fizethetünk. A Google Wallet ezenkívül számon tartja a kiadásainkat, és ha egy előre megadott értéket túllépünk, figyelmeztet.
A Google Wallet integrálásán kívül a Master Card bemutatta, hogyan lehet QR kódok segítségével még egyszerűbbé tenni a vásárlást. A tévében vagy plakátokon bemutatott termékek QR kódját leolvasva akár azonnal meg is vásárolhatók. Egy jövőbeli gyorsétteremben rendelhetünk és fizethetünk sorban állás nélkül is: a kódok és az NFC egység az asztalokba lenne beépítve, így mobil eszközünkkel rendelhetnénk és fizethetnénk is.
Ezeket az alkalmazásokat jelenleg tesztelik. Nem tudják pontosan, mikor lesz a rendszer elérhető, de valószínűleg minél több kártyaleolvasóval és NFC rendszerrel ellátott készülék jelenik meg a piacon, annál hamarabb.
Az alábbi videón a Google Wallet reklámja látható. A reklám egy régi, népszerű filmsorozat, a Seinfeld egyik jelenete, ahol George Constanza, a film egyik szereplőjének akkor száll szanaszét az összes pénztárcájába belepréselt papírja, amikor el akarja tenni a Google virtuális pénztárca reklámjának szórólapját:
 http://news.cnet.com/8301-17852_3-20107609-71/george-constanzas-wallet-in-google-wallet-ad/?tag=mncol
Talán érdemes mobil-pénztárcára váltani.