Dedikált e-könyv

Kerekes Pál, 2011. szeptember 18. 14:45

Évek óta kísérleteznek az e-könyves világban a szerzői dedikálás megoldásával. Ez olyan terület, amelyben az e-könyv nem versenyezhetett a nyomtatott kiadványokkal. Egy kötet, benne az író saját kézírású ajánlása, nagy érték, nemzedékről nemzedékre megőrzik az ilyen becses darabot. Az elektronikus szöveg nem egy adott hordozóhoz köthető, hová is kerülne az autográf kézjegy? Nos, megvan a megoldás. A neve: Autograph Now.

A korábbi próbálkozások lényege az volt, hogy az olvasónak a szerzők aláírtak egy egyénített szöveget, ez ellenőrizhető volt a Skype- vagy video összeköttetés alatt, majd ezt beszkennelve elküldték az írásmű jogos birtokosának. Az Autograph Now az eredeti dedikáláshoz jobban közelítő megoldás. A Bookie Jar e-könyváruház, amely többnyire self-publishing (szerzői kiadású) műveket árul, kérésre a nála vásárolt könyvekbe közvetíti a szerző aláírását. A szerző a kiadói elszámolási oldalán (account) - a program tehát ide van telepítve - az olvasó kérésére egérrel, vagy ha érintőképernyős eszköz áll rendelkezésre, stylus-sal egyedi, mindig csak erre az egy alkalomra szóló aláírást, esetleg kis szöveget generál, és ezt a rendszer továbbítja az olvasónak.

 

Külön fejlesztés, az Amazontól független a Kindlegraph (http://kindlegraph.com/. Ebben az esetben is a szerzőnek be kell jelentkeznie a programba, és a Kindlegraph közvetíti az aláírást, specializáltan a Kindle olvasóra, az írásműhez kötődően.

 

További részletek: Könyvkonnktor blog. (www.konyvkonnektor.hu)

 Az Autograph Now működéséről részletes leírás a The Digital Reader blogon:

http://www.the-digital-reader.com/2011/09/17/bookiejar-now-the-first-self-pub-platform-to-offer-ebook-autographs/

.