Fókuszban az okos városok

forrás Prim Online, 2011. szeptember 20. 20:07

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Európai Bizottság szakmai workshopot rendez az Okos városok – smart cities témakörében a budapesti Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara épületében, 2011. szeptember 22-én. Az Európai Bizottság Going Local 2011 kezdeményezése keretében megvalósuló rendezvény fő célja, hogy az Európai Digitális Menetrendben megjelölt feladatokkal kapcsolatos tagállami előrehaladásról és a jövőbeli célkitűzésekről termékeny párbeszéd alakuljon ki Brüsszel és Budapest között.

Az Európai Unió 2020-ig szóló gazdaságfejlesztési, növekedési stratégiájának részét képező Európai Digitális Menetrend programjai közé tartoznak az intelligens városok kialakítását támogató projektek, amelyek célja a városi élet hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése a legmodernebb infokommunikációs eszközök alkalmazásával. Olyan innovatív fejlesztések tehetnek „intelligensebbé” egy várost, amelyek például a városi infrastruktúrák (a közlekedés vagy az energia-, áram- és vízellátás) hatékonyságát növelik vagy a városi életet teszik könnyebbé az infokommunikáció segítségével: ilyenek lehetnek forgalom optimalizálási rendszerek, parkolóhely-menedzsmenthez szükséges eszközök, energiahatékonyságot támogató smart building és home alkalmazások,  vagy a gyalogos és közösségi közlekedést segítő navigációs rendszerek is.

Az intelligens városok nemcsak ösztönzik a gazdasági növekedést a kis- és közepes vállalkozásoknak az új eszközök és rendszerek fejlesztésébe és kivitelezésébe történő bevonásával, hanem fejlettebb üzleti és együttműködési kultúra kialakulásához is hozzájárulnak.

Az intelligens városokról szóló workshopot Khalil Rouhana, a Digitális Menetrend magyarországi nagykövete, az Európai Bizottság Információs Társadalom és Média Főigazgatóság Digitális Tartalom és Kognitív Rendszerek Igazgatóságának vezetője nyitja meg és elnököli. A rendezvényen jelenleg már folyamatban lévő, európai és hazai okosváros-projektek vállalkozói, önkormányzati és lakossági képviselői is beszámolnak tapasztalataikról és a projektekhez kapcsolódó  együttműködésekről. A magyar szakpolitikai vonatkozásokat és célkitűzéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Németh Monika mutatja be.

A workshopra az érdeklődő önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek képviselői a smartcities.workshop@nfm.gov.hu email címen regisztrálhatnak. A nyilvános rendezvényen való részvétel ingyenes.