Készül Európa legjelentősebb informatikatörténeti gyűjteménye

forrás Prim Online, 2011. szeptember 22. 17:33

2011. szeptember 21-én került sor Szegeden az AGÓRA SZEGED PÓLUS kulturális központ alapkőletételére, amely az Európai Unió támogatásával épül. Ez az intézmény ad majd otthont annak az európai színvonalú informatikatörténeti kiállításnak is, amely a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) támogatásával jön létre.

A kiállítandó gyűjtemény az Informatika-történeti Múzeum Alapítvány (ITMA) tulajdona, ennek egyik alapító tagja az NJSZT. Az Agóra Pólus várhatóan 2012. év végén lesz látogatható (szeptemberében nyitja meg kapuit). Az impozáns informatikatörténeti kiállításról addig is modellkiállítás készül, amely a gyűjtemény jelenlegi helyén, az öthalmi volt szovjet laktanya területén tekinthető meg 2012 áprilisától.

A legmodernebb környezetbarát és energiatakarékos technológiával létrehozandó 4 szintes intézményben az Informatikatörténeti Múzeum kiállításán (Neumann János Számítógép-tudományi Társaság) kívül interaktív kiállítótér (SZTE Informatórium), kreatív foglalkoztató terek, látványlaborok (MTA SZBK Pólus disszeminációs tere), valamint közösségi terek (a Százszorszép Gyermekház átalakulásával) is kifejlesztésre kerülnek. A központnak pontos neve még nincs, erre Szeged Város polgármestere pályázatot írt ki. 

Az intézmény Szegeden a Jósika utca – Kálvária sugárút – Londoni körút – Gogol utca által határolt tömbbelsőben épül, ehhez már elbontották a volt IKV telepen lévő épületeket, az alapkőletétellel most megkezdődhet az építkezés.  A főépület összes hasznos alapterülete 6751 m² lesz.

A központban rendkívül korszerű építészeti megoldásokkal találkozhatunk: a hűtést és a fűtést főként napkollektoros és hőszivattyús megoldásokkal biztosítják, az elektromos áramot napelemek. Ezekre a környezetbarát és energiatakarékos megoldásokra szintén az Európai Uniós forrásból kerülhet sor. A gépészeti terek kialakítása lehetővé teszi látogatók fogadását, ezáltal bármely érdeklődő megismerheti a megújuló energiákat előállító gépeket és rendszereket (hőszivattyú, napkollektorok, napelemek) működés közben is.