Proaktív betegkezelés SAS analitikával

forrás Prim Online, 2011. szeptember 30. 10:10

Ha egy beteg abbahagyja a felírt gyógyszerek szedését, az előírtnál ritkábban veszi be, vagy csökkenti az adagot, a kezelés árthat, egészségügyi problémákat, de akár halált is okozhat. A SAS megoldása segít abban, hogy a magas kockázatú páciensek betartsák a gyógyszerszedésre vonatkozó orvosi előírásokat.

Az Express Scripts, Észak-Amerika egyik legnagyobb gyógyszerkereskedelmi szolgáltató vállalata SAS analitikával jelzi előre, hogy mely páciensek lehetnek hajlamosak a gyógyszerszedés megszakítására, és mielőtt ezt megtennék, személyre szabott intervenciós programokkal támogatja őket. Jóllehet, a gyógyszeres kezelések költségei ezáltal kis mértékben nőnek, azonban a jobb eredményeknek köszönhetően összességében véve minimálisra csökkenthetők az egészségügyi kiadások.

Az Express Scripts az előrejelzéshez az üzleti analitikai megoldások egyik piacvezető szállítójának számító SAS szoftverével fejlesztett modelleket alkalmaz, melyek több mint 400 - például betegekkel, gyógyszerekkel és orvosokkal kapcsolatos - tényezőt elemeznek. Ez alapján a gyógyszerkereskedelmi szolgáltató személyre szabottan és proaktív módon tudja támogatni a pácienseket, többek között automatizált emlékeztető hívásokkal és gyógyszerutánpótlással, vagy az egyén igényeinek megfelelő oktatással.