Nem elégséges a kisgyermekek védelme az internetes közösségi hálózatokon az Európai Bizottság szerint

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 2. 08:28

Kilencből mindössze két közösségi háló (a Habbo Hotel és az Xbox Live) alapértelmezés szerinti beállításai olyanok, hogy kizárólag a visszaigazolt ismerősök számára engednek hozzáférést a kiskorúak személyes adataihoz - derül ki az Európai Bizottság megbízásából készített vizsgálatokból.

Közleményében az Európai Unió végrehajtó testülete ugyanakkor közölte, hogy a vizsgált közösségi hálók többsége korosztályuknak megfelelő biztonsági információkkal, útmutatással és/vagy kifejezetten kiskorúaknak szóló oktatóanyagokkal látja el a gyermekeket és fiatalokat, és reagál segítségkérő üzeneteikre.
Neelie Kroes, a bizottság illetékes tagja a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok kedvelik az online közösségépítést és rengeteg előnyét látják, a kockázatokkal azonban sokszor nincsenek eléggé tisztában. "A közösségépítő oldalaknak komolyan kell venniük saját szerepüket, mert a gyermekek biztonságáért ők is felelősek" - tette hozzá a holland biztos.
A vizsgálat ezúttal a Skyrock, Xbox Live, YouTube, Dailymotion, Flickr, Habbo Hotel, Stardoll, Windows Live, Yahoo! Pulse hálózatokra vonatkozott. Még nyáron vizsgálták az Arto, a Bebo, a Facebook, a Giovani.it, a Hyves, a Myspace, a Nasza Klasa.pl, a Netlog, a One.lt, a Rate.ee, a SchülerVZ, az IRC Galleria, a Tuenti és a Zap.lu oldalakat, és azok esetében is hiányosnak minősítették a kiskorúak védelmét.