Újabb elismerés a CocoDice dobókockának, amelyben a lapok helyett az éleké a főszerep

forrás Prim Online, 2011. október 3. 17:00

A budapesti Design Héten Magyarországon is bemutatkozó újraértelmezett dobókockát, a CocoDice nevű stratégiai és logikai játékot, a szakma legrangosabb hazai elismerésének számító Magyar Formatervezési Díjjal tüntették ki. Az uniós támogatással kidolgozott képességfejlesztő játék  designját nem először értékelik kiemelkedőnek, idén júliusban a CocoDice fejlesztői már megkapták a Red Dot Design-díjat, a legrangosabb elismerést, amit világviszonylatban ma dizájntermék, dizájnmárka vagy formatervező kaphat. Olyan neves cégek termékei nyertek már ezen a versenyen, mint az Apple, a BMW, a Mercedes, a Dell, a Hilti, a Lignet Roset vagy idén például a Grohe.

Már a dobókocka sem a régi – legalábbis a CocoDice fejlesztői szerint. A dobókocka, bár sok játékban, változatos külsővel évezredek óta jelen van, eddig lényegében nem változott. Ez az első alkalom, hogy alapjaiban alakult át. A kocka értékei nem a lapokon, hanem a szélein, az éleken helyezkednek el. Ezek az újgenerációs dobókockák alkotják a CocoDice, azaz Corner Contact Dice-t, ami egy sarokkapcsolatokon alapuló logikai rendszer.

 

A CocoDice egy újfajta térbeli fejlesztőjáték, kombinációja a logikának, a szerencsének és a stratégiának. A CocoDice a legtöbb logikai játék alapkoncepcióját ötvözi, vagyis megfelelő szabály szerint egymáshoz kell a kockákat, elemeket illeszteni. (Rubik-kocka, Dominó, Mahjong, Sudoku, stb.) A CocoDice a gyerekeknek fejlesztőeszköz: 4-5 éves kortól egészen 10-12 éves korig. Később érdekes, szórakoztató időtöltés, egészen 90+ éves korig. Gyerekkorban a térlátást, később a finommotorikus mozgásokat, a tükrözésben való jártasságot fejleszti. Segíti az írástanulást és a betűtévesztés elkerülését (pl. a „db”, „qp”), valamint kombinatorikus, logikai- és matematikai részképesség fejlesztőeszközként is szolgálhat.

 

A játékcsaládot a fejlesztők csapata úgy alakította ki, hogy a CocoDice egyben akadálymentesített játék a látássérültek számára is. A kocka élein a bemetszések könnyen felismerhetőek, a látók és a látássérültek egyaránt játszhatják. A fejlesztők hisznek abban, hogy olyan terméket alkottak, amely fontos szereplő lesz a logikai játékok piacán. A Cocodice-szal az önfeledt játék és a fejlődés örömét nyújtó valódi értékteremtő eszköz született.

 

A mágneses kis kockák, valamint a nagyobb méretű, látványosan enteriőrbe illeszthető gyermek és felnőtt puffok egységesen képezik a CocoDice fejlesztő márkát.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A CocoDice még idén bemutatkozik Németországban és jövő év elején az Egyesült Államokban.