Növeli beruházásait a GTS Hungary az idén

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 5. 09:23

Az informatikai-távközlési iparban érdekelt GTS Hungary Kft. az idén 2 milliárd forintot fordít beruházásra, ami a 2011. évi tervezett bevételnek mintegy 14 százaléka, tavaly a társaság 1,5 milliárd forintot költött fejlesztésre.

Pauer Pál, a GTS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, bár a cég árbevétele stagnál az idén, a tulajdonos úgy döntött, végrehajtja a tervezett fejlesztéseket.
Tavaly a társaság bevétele 14,7 milliárd forint volt.
Az ügyvezető kifejtette, a bevétel azért sem emelkedik, mert a lakossági piacon nem tudnak növekedni, illetve a gazdasági környezet nem kedvez a bővülésnek. Minden cég a stabilitásra koncentrál, az ügyfelek megtartására és hatékonyságának növelésére.
A cég a 2 milliárd forintból részben a távközlési hálózatot fejleszti, illetve 500 millió forintból korszerűsíti az egyik adatközpont erősáramú ellátását, itt további 200 négyzetméternyi új szervertermet is előkészítenek.
A GTS Hungary saját tulajdonú országos optikai gerinchálózata meghaladja a 2.200 kilométert.

Pauer Pál a távközlési különadóról elmondta, a cég 2010-ben 1 milliárd forintot fizetett ilyen címen, s az idén október 20-ig újabb, szintén ekkora összeget kell előlegként fizetnie.
Hozzátette, remélik megszűnik a különadó, ám egyelőre nem világos, mikor jön el az az idő, amikor az államnak már nem lesz szüksége az ilyen elvonásokból befolyó pénzekre.
Kérdésre válaszolva elmondta, a csoportnak 50 millió euró készpénze van, tehát elvileg tudnának vásárolni a folyamatban lévő 900 megahertzes pályázaton mobilfrekvenciát, ám a csoport stratégiája nem a mobilitás felé való elmozdulás, hanem az üzleti piacon például a vezetékes, illetve szélessávú szolgáltatás fejlesztése.

Az öt országban működő GTS csoport tavaly 390 millió euró árbevételt ért el, míg az adózás előtti eredménye 91 millió eurót tett ki.
Pauer Pál elmondta, a csoport a virtuális szolgáltatások fejlesztésében látja a jövőt, s a piacon 10-15 százalékos növekedést várnak annak ellenére, hogy a magyar vállalatok még ódzkodnak adataik internetre való kikerülésétől.
A cégnek az idén a virtuális szolgáltatásokból árbevételének kevesebb mint 1 százaléka származik majd, de jövőre már 5 százalék körüli arányt várnak.
A GTS Hungary-nak 23 ezer egyéni és 7 ezer üzleti előfizetője van, de cég az egyéni üzletágat eladná akkor, ha megfelelő ajánlatott kapna rá.

A GTS Central Europe optikai hálózatot működtet Közép-Európában: szolgáltatásai elérhetők Ausztriában, a Balkánon, a balti államokban, Oroszországban, Törökországban és Ukrajnában is. A GTS CE Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában nagy teljesítményű városi hálózattal rendelkezik, amely például vezetékes hang-, adat, internetes szélessávú szolgáltatásokat kínál elsősorban üzleti ügyfelek, más távközlési vállalatok, valamint mobil- és tartalomszolgáltatók számára.
A GTS CE tulajdonosa egy magánbefektetői alapokból álló konzorcium, amelyet a Columbia Capital, az M/C Venture Partners és az Innova Capital vezet.