A Google Könyváruháza megérkezett Európába

Kerekes Pál, 2011. október 7. 09:57

A Google Books, azaz a Google Könyváruháza már 2010 eleje óta működik. Sajnos csak az USA polgárok részére volt elérhető a szolgáltatás. A könyv ekoszisztémának (ecosystem) nevezett komplexumban egy platformba vonja össze a Google a különböző szakmai szereplőket: a Google Books-ban együtt dolgoznak a fejlesztők, a kiadók, a kreatívok, a kereskedők. Mint egy manufaktúrában, minden folyamat egy kézben fut össze.

A Google most elérhetővé tette könyves projektjét az Egyesült Királyság területén is. A műveket a lehető legszélesebb platform-választékban nyújtják. Az olvasó eszközökben is óriási a kínálat: mobiltelefontól a táblagépekig, az e-könyv-olvasó készülékektől a PC-és internet olvasásig minden lehetséges. A Google jelzi, hogy a független kiadók, azaz a szerzői kiadással (self-publishing) foglalkozó portálok anyagát is kínálja.

Más források beszámolnak róla, hogy a következő Google Könyvkereskedések Ausztráliában és Kanadában nyílnak meg. A The Bookseller (www.thebookseller.com) beszámol róla, hogy Google belső források alapján úgy tudja, hogy nem angol nyelvű területek felé az elérhetőség csak 2011 után várható.

A magyar olvasó számára a változás mégis szembetűnő: a brit áruház http://books.google.co.uk/ebooks webcíme megnyitható Magyarországról is, keresni is lehet benne. Mi több, web-alapon, tehát közvetlen olvasásra magyar nyelvű ingyenes könyvek elérhetők.

Továbbiak, és konkrét keresési példa: Könyvkonnektor blog (www.konyvkonnektor.hu)

A Könyváruházról teljes áttekintés: http://books.google.co.uk/help/ebooks/overview.html