Kompakt szilícium-alapú fotonikai fényforrás processzorok nagy-sávszélességű összekapcsolásához

forrás Prim Online, 2011. október 10. 13:44

A Fujitsu Laboratories Limited bejelentette, hogy kompakt szilícium-alapú fotonikai fényforrást1 fejlesztett a processzorok közötti nagy volumenű, gyors adatátvitelt támogató optikai csatlakozó megoldások optikai adóvevő egységéhez2. Az új technológiával a kompakt, kis fogyasztású optikai adóvevők közvetlenül a CPU házába szerelhetők. A megoldást az exaflop-kategóriájú szuperszámítógépek4 és felső kategóriás szerverek processzorai közötti optikai csatlakozásra alkalmazva új lehetőség nyílik szupergyors számítógépek építésére.

Korábban, ha az optikai adóvevőkbe épített szilícium-alapú fotonikai fényforrás és a fényforrás által kibocsátott fénybe adatokat kódoló optikai modulátor3 hőingadozást észlelt, potenciálisan megszűnhetett az összhang a fényforrás és a modulátor hullámhossza között, aminek következtében a fény nem továbbított információt. Ezért a működési hullámhosszok összhangjának fenntartásához hőszabályozásra volt szükség. A fényforrás és a modulátor hullámhosszát automatikusan szinkronban tartó megoldás bevezetésével a Fujitsu Laboratories szükségtelenné teszi a hőszabályozási mechanizmus alkalmazását, és elősegíti a kisebb méretű, energiahatékonyabb eszközök fejlesztését.

 

A technológia előkészíti a nagy kapacitású és kis fogyasztású optikai csatlakozókat nagy tömegben alkalmazó exaflop-kategóriájú szuperszámítógépek és felső kategóriás szerverek fejlesztését. A Fujitsu Laboratories tovább kívánja folytatni az új fényforrás-technológiára épülő optikai adóvevők fejlesztését a nagy kapacitású csatlakozó megoldások létrehozásához.

 

Fogalommagyarázat:

 

1. Szilícium-alapú fotonikai fényforrás:

A szilícium-alapú fotonika technológiáját alkalmazó fénykibocsátó komponens. A Fujitsu Laboratories megoldásánál többkomponensű félvezető bocsátja ki és erősíti fel a fényt, majd egy szilíciumtükör határozza meg a hullámhosszt.

 

2. Optikai adóvevő

Olyan modul, amely az elektromos jelet optikai jellé alakítja majd továbbítja, a kapott optikai jelet pedig elektromos jellé alakítja.

 

3. Optikai modulátor:

Az elektromos jelet optikai jellé alakító optikai komponens. Ilyen pl. a jeleket optikai intenzitásjelekké alakító intenzitás-modulátor vagy fényfázis-jelekké alakító fázismodulátor.

 

4. Exaflop-kategóriájú szuperszámítógép:

Olyan szuperszámítógép amely 1018 számú lebegőpontos művelet elvégzésére képes másodpercenként.